4 mars, 2016

Personligt med Harald och Sonja Speer

Bland krukor och vinterbråte i det lilla växthuset syns några försiktiga spår av en odlingssäsong i antågande - två brätten med nysådda rädisor. Utanför blåser en snålkall januarivind, regnet hänger tungt i luften och årstidens sparsamma dos av dagsljus håller sakta på att ta slut. Om några månader är det 42 år sedan Harald och Sonja Speer sa adjö till storstaden och for till landet för att förverkliga sin dröm. Harald har hunnit fylla 85 år och Sonja 81. Här är en bråkdel av deras historia.…

LÄS MER

Bland krukor och vinterbråte i det lilla växthuset syns några försiktiga spår av en odlingssäsong i antågande – två brätten med nysådda rädisor. Utanför blåser en snålkall januarivind, regnet hänger tungt i luften och årstidens sparsamma dos av dagsljus håller sakta på att ta slut. Om några månader är det 42 år sedan Harald och Sonja Speer sa adjö till storstaden och for till landet för att förverkliga sin dröm. Harald har hunnit fylla 85 år och Sonja 81. Här är en bråkdel av deras historia.

– Det var bråda tider, berättar Harald. Miljonprogrammet skulle byggas och konkurrensen om uppdragen var hård. Jag arbetade som landskapsarkitekt på ett kontor i stan där dagarna var fyllda med sammanträden och kvällarna av massa arbete. Någon tid för eftertanke fanns aldrig. Jag rökte som en borstbindare, hade ständigt huvudvärk och åt massor av värktabletter. Beslutet att säga upp mig utan att ha en aning om vad som skulle hända därefter, var nog det djärvaste jag har gjort i hela mitt liv.

Redan 10 år innan uppsägningsdagen hade paret tagit ett första kliv ut ur stan. Vid Botkyrka kyrka, på pendlingsavstånd till arbetet, låg deras lilla hus till vilket det hörde en 3 000 kvm stor trädgård. I den odlade de grönsaker för eget bruk på sina lediga stunder, något som Harald hade lärt sig lite om på utbildningen för landskapsplanering.
– Vi hade en önskan om att ha djur också men utrymmet var inte tillräckligt och med tanke på att kompost knappt var tillåtet i planlagt område på den tiden var djur naturligtvis helt uteslutet, berättar Sonja.

Sonja hade vid den här tiden ett välbetalt arbete på en stor annonsbyrå i Stockholm och var egentligen, till skillnad från Harald som växt upp på en bondgård, en inbiten stadsbo. Det tog dock inte lång tid förrän även hon såg fördelarna med livet på landet och deras gemensamma dröm började sakta ta form. Med inspiration från en växande miljörörelse tillsammans med deras egen starka vilja att bidra till en bättre värld växte önskan om att flytta till landet för gott och försörja sig på egen småskalig och giftfri grönsaksodling.

Vid samma tid erbjöds introduktionskurser i biodynamisk odling i Järna, de så kallade vinterkurserna. Harald åkte dit och lyssnade på föredrag av Kjell Arman, Bo Pettersson och Arne Klingborg, några av rörelsens förgrundsfigurer.
– Till en början hade jag svårt att ta till mig den nya kunskapen eftersom jag var van med de konventionella metoder jag lärt mig tidigare, berättar Harald. Men förtroendet jag fick för de här människorna hade stor inverkan på mig. Till skillnad från all den fakta jag hade studerat på universitetet tillförde de ytterligare perspektiv på saker och ting, bland annat det andliga.

”Börja smått och väx med kunskaperna”

Harald och Sonja ägnade många helger åt att åka runt och titta på hus och mark. Till slut fann de Uppmälby gård i Björnlunda, 8 mil sydväst om Stockholm.
– Vi hade kvar huset i Botkyrka som en eventuell reträttplats till en början, säger Sonja. Men vi förstod snart att vi ville bli gamla här.

I sin handbok i biodling från 1920-talet rekommenderade Alexander Lundgren sina läsare att ”börja smått och växa med kunskaperna”. Det tog Harald och Sonja fasta på när arbetet med jordbruket påbörjades. Verksamheten skulle få växa fram långsamt och utvecklas vart eftersom erfarenheterna gjordes.
– Det var kämpigt i början eftersom det var så mycket vi inte kunde”, berättar Sonja. En granne sa att vi nog måste tänka om, utan konstgödsel skulle det aldrig växa hos oss. Våra vänner skakade på huvudet. Det går väl inte att leva av 10 hektar?, sa en del. Men det gick.

Djuren fick snabbt en självklar plats på gården.
– Det började med 14 höns som vi fick av våra vänner på invigningsdagen, berättar Sonja. Andra året köpte vi fem lamm och så småningom en bagge och ännu fler får. På det följde ett antal gäss, ankor, kalkoner, bin och till slut ett föl som skulle användas som arbetshäst.

– En gård måste ha en idisslare som ordnar för en bra växtföljd och ger gödsel, fyller Harald i. Fåglarna tar hand om resterna vilket är viktigt för att ett litet ställe ska gå ihop. Man måste kunna ta rätt på och använda allt.

Harald och Sonja
Foto: Erik Olsson.

De första 10–15 åren var tuffa ekonomiskt och tvivlen var många. Den första tiden jobbade de dubbla skift, dels med jordbruket och även med uppdrag från deras gamla arbetsgivare. Men till slut var de tvungna att välja, skulle de bli jordbrukare eller återvända till stan?
– Det var det näst djärvaste beslutet i mitt liv, att vi valde att stanna kvar. Det är viktigt att jordbruket inte lever på nåder av sidoinkomster. Det blir inte samma sak.

Närheten till Stockholm var en förutsättning för att Sonjas och Haralds projekt skulle lyckas. Där var efterfrågan av deras biodynamiska grönsaker stor. Familjer gick samman i föreningar, så kallade matfronter, i vilka de gjorde gemensamma inköp.
– Det var mellan 5 och 8 grupper som fick regelbundna leveranser från oss, säger Sonja. Vi ställde in våra säckar och de delade själva upp varorna sinsemellan.

Under årens lopp har många av deras kunder varit dem trogna. Leveransområdet har utökats då barnen i de ursprungliga familjerna flyttat ut och bildat egna hushåll. För Harald innebär det att han packar bilen full två dagar varannan vecka och far till Stockholm. Med på leveranslistan är också runt 10 förskolor.
– Ibland kommer barnen ut och hälsar på, berättar Sonja. Det är roligt för dem att upptäcka gården med alla växter och djur. Helst vill de komma på våren förstås då vi har bråda dagar. Men vi har lärt oss att tiden med barnen är väl använd.

När det är högsäsong och mycket arbete på gården har de även tagit emot praktikanter och andra frivilliga arbetare. Några av dem som kanske drömmer om ett litet jordbruk, som de själva gjorde en gång.
– Om fler verkligen skred till verket skulle vi ha både lyckligare människor och en friskare natur, tror Harald. Själv hade jag nog inte levt idag om jag hade stannat kvar i stan.

I harmoni med naturen

I grund och botten har livet blivit som Harald och Sonja en gång önskade. De har kunnat försörja sig på det gården har gett och även om inkomsterna inte har varit jämförbara med dem de hade i Stockholm tycker de att de har levt ett rikt liv. De kallar sin livsstil för frivillig enkelhet.

– Enkelhet behöver inte betyda torftighet, förtydligar Harald. Vi lever gott här. Vi kan åka på teater och opera i Stockholm. Däremot åker vi inte utomlands och har ingen semester. Men för att upptäcka fantastiska saker behöver man inte åka jorden runt. Det räcker att lägga sig i närmaste dike och titta på vad till exempel en myra har för sig. Efter 40 år hittar jag fortfarande insekter som jag aldrig har sett förut här på markerna. Man behöver heller inte uppfylla alla sina önskningar bums. Det enda lån vi har var det som togs när vi köpte gården. Resten av inköpen har fått vänta tills pengarna har kommit in. Risken är annars stor att man hamnar i knät på en bank som plötsligt dikterar villkoren.

Att leva i samklang med dygnets, årstidernas och naturens rytm är viktigt för Harald och Sonja och något de rekommenderar andra.
– Människan mår bra av rutiner och är skapt för att vara aktiv på sommaren och ta det lugnare på vintern, menar Harald. Sonja och jag har alltid mycket att göra fram till jul, därefter tar vi paus och på våren och under sommaren är vi uppe med solen igen. Vi människor är också en del av naturens rytm vilket man kanske glömmer när man bor i stan. Vi kan till exempel inte sätta igång och gräva förrän jorden tillåter och så kan vi först när jorden reder sig.

När Harald och Sonja flyttade till Björnlunda på 1970-talets början var det full fart i trakten. Där fanns bland annat en kvarn i byn där man kunde mala mjöl och en fantastiskt duktig smed.
– Det finmaskiga nätet som en gång fanns blir bara grövre och grövre, suckar Harald. I bästa av världar önskar vi att det skulle finnas fler egna företagare och småjordbrukare på landsbygden. Många små enheter som inte är beroende av storföretagens vara eller inte vara.

Själva hoppas de att någon vill ta över och fortsätta att driva Uppmälby gård den dagen de själva inte orkar. Men brättena med rädisor i växthuset vittnar om att det inte är dags än och någon oro för saken visar de inte utåt i alla fall.
– Det ger sig, säger Sonja lugnt.

Anette Dieng
Skribent, Ytterjärna Forum
2 mars, 2016

Prins Charles om biodynamisk odling och 4-promille initiativet

Förra helgen anordnades en konferens i Milano, Italien, på temat Per l’ecconomia della terra – La nostra casa comune (För jordens ekonomi – vårt gemensamma hem). Konferensen arrangerades av Föreningen för biodynamiskt jordbruk i Italien tillsammans med Luigi Bocconi universitetet, och mötet öppnades av den jordbruks- och hållbarhetsintresserade prins Charles av Storbritannien. …

LÄS MER

Förra helgen anordnades en konferens i Milano, Italien, på temat Per l’ecconomia della terra – La nostra casa comune (För jordens ekonomi – vårt gemensamma hem). Konferensen arrangerades av Föreningen för biodynamiskt jordbruk i Italien tillsammans med Luigi Bocconi universitetet, och mötet öppnades av den jordbruks- och hållbarhetsintresserade prins Charles av Storbritannien.

I sitt öppningsanförande, filmat från St James’s Palace i Westminster, utvecklar prins Charles sina tankar kring nödvändigheten av att återetablera den ömsesidighet gentemot jorden och biosfären som vi förlorat genom 50 års skoningslöst och utarmande industrialiserat jordbruk. Samtidigt ser han djupgående problem med att försöka korrigera de förödande konsekvenserna som ett sådant kemibaserat industriellt jordbruk medför med ännu mer kemi och ännu högre industrialisering. Själv använder sig prinsen långtgående av de principer för biodynamiskt jordbruk som Steiner skisserade upp redan under 1920-talet vi sin egen gård i Highgrove, och har vid många tillfällen talat varmt och öppet för hur insikten om människans ömsesidighet gentemot jord och natur egentligen är det enda som krävs för att verkligen åtgärda klimathot och långtgående miljö- och jordförstörelse. Det är just denna insikt om ömsesidighet omsatt i praktiken som det biodynamiska jordbruket medför, enligt prins Charles.

Den blivande monarken av Storbritannien uttryckte även sin glädje över det under klimatmötet i Paris antagna 4-promille initiativet. Detta går i enkelhet ut på att genom regenerativa jordbruksmetoder såsom t.ex. växtföljdsomlopp och kretslopp bygga upp kollagret i matjorden med fyra promille per år, vilket skulle innebära enorma positiva konsekvenser i kampen mot klimatförändring.

Initiativet initierades och utarbetades av värdnationen Frankrike och antogs i slutändan av 100 aktörer, däribland Sverige.

Här kan du se HRH prins Charles av Storbritanniens öppningsanförande till konferensen i Milano.

Ytterjärna Forum
Tord Ranheim
skribent
1 mars, 2016

Svenskt hållbarhetsarbete blir internationell modell

Ett svenskt välbeprövat koncept för hållbar produktion och konsumtion av mat utvecklat i Järna och Södertälje bildar nu modell för internationella Organic Food System Program. Upplägget ska nu både implementeras och beforskas i en lång rad länder runt om i världen.…

LÄS MER

Ett svenskt välbeprövat koncept för hållbar produktion och konsumtion av mat utvecklat i Järna och Södertälje bildar nu modell för internationella Organic Food System Program. Upplägget ska nu både implementeras och beforskas i en lång rad länder runt om i världen.

– Det här är ett fantastiskt genombrott för det vi har gjort i Järna/Södertälje under lång tid. Intresset internationellt för vår modell har fullkomligen exploderat det senaste året. Det tror jag beror på att vi verkligen har utvecklat och genomfört det här på riktigt, i samarbete med odlare, Södertälje kommun, matföretag och forskare. Det är alltså inte en skrivbordslösning, vi har vad man burkar kalla proof of concept, säger Jostein Hertwig, som är vd för Järnabaserade BERAS International.

Järna/Södertälje-modell sprids internationellt

De som nu ska ansvara för det praktiska genomförandet av Organic Food System Program globalt är BERAS tillsammans med världens ledande organisation inom ekologiskt lantbruk IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movement), som har 800 medlemsorganisationer i över 100 länder. Programmet lanserades nyligen internationellt och redan har 25 länder via nationella organisationer gått in som modellregioner, där Järna/Södertälje-modellen alltså ska implementeras och studeras.

Organic Food System Program har också redan fått cirka 60 partners, bland annat stora universitet världen över. Välkända forskare är med i programmet och mångåriga expertprofiler för FN är engagerade, exempelvis Olivier de Schutter och Alexandre Meybeck. På hemmaplan är även Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Karolinska Institutet med som partners i programmet och diskussioner med flera svenska partners pågår.

Organic Food System Program baserar sig på en modell av tre delkoncept som utvecklats i Järna/Södertälje och som används i ett flertal länder runt Östersjön:

  • Ekologiska kretsloppsjordbruk, som åstadkommer eget kretslopp av näringsämnen genom att ha en väl avvägd balans mellan odling, markvårdande växtföljder och betande djur.
  • Diet for a Green Planet, vilket är en inriktning för hållbara måltidsupplägg som bland annat genomförts i Södertälje kommuns skolor.
  • Lärocenter för hållbarhet kring mat, där forskningen och erfarenheterna kring detta sprids lokalt och regionalt.

Systemtänkande med både praktik och forskning

Syftet med Organic Food System Program är att på ett lokalanpassat sätt utveckla och knyta ihop hållbar produktion med hållbar och hälsosam konsumtion av mat, eftersom dessa delar har visat sig hänga nära ihop.

En av styrkorna i Järna/Södertälje-modellen som används är att praktiskt genomförande och forskning sker parallellt steg för steg, och att utvecklingen sker i nära samarbete med de olika aktörerna på matens väg till matbordet. Det är mycket ovanligt och ger ett väl beprövat och robust system. Ett annat skäl till det stora internationella intresset är att modellen fokuserar på helheten och systemtänkandet, just för att inkludera både produktion och konsumtion.

– Det är viktigt att arbeta med detta som ett helt system där bönder, konsumenter, forskning och beslutsfattare är involverade. Tidigare har man mest sett det här som en matkedja, men det är ett för produktionsinriktat synsätt anser vi. Allt fler pratar ju idag om att produktions- och konsumtionsmönster hänger ihop och att vi behöver förändringar från båda hållen.

– Det är också viktigt att få med hälsoaspekterna i det här arbetet. Omfattande forskning de senaste 10 åren visar tydligt hur konsumtionsmönster hänger ihop med hälsa och mycket allvarliga och vanliga sjukdomar, särskilt i västvärlden, säger Jostein Hertwig.


27 februari, 2016

Biodlaren Peter Schneider Vingesköld om binas situation

För fyra år sedan började det dyka upp artiklar om honungsbin i tidningarna. De handlade om att bina inte mår särskilt bra och att deras ohälsa kan få stora negativa konsekvenser för oss människor. Vad har hänt sedan dess? Peter Schneider Vingesköld, biodlare sedan 40 år, berättar.…

LÄS MER

För fyra år sedan började det dyka upp artiklar om honungsbin i tidningarna. De handlade om att bina inte mår särskilt bra och att deras ohälsa kan få stora negativa konsekvenser för oss människor. Vad har hänt sedan dess? Peter Schneider Vingesköld, biodlare sedan 40 år, berättar.

Tyvärr är läget i stort sett oförändrat. Forskarna famlar fortfarande i mörker. De yttre hoten som man hittills har ringat in kvarstår. Då menar jag allt ifrån aggressiva kvalster, sjukdomar, sofistikerade jordbruksgifter till ensidig näring och svält. I början av året träffade till jag till exempel Günter Friedman, demeter-certifierad biodlare i Tyskland. Han berättade om landets problem med monokultur, framför allt alla biogasodlingar, där det odlas vall som slås flera gånger och alltid innan blomningen. Det blir inget alls kvar till bina. I Sverige är jordbruken fortfarande förhållandevis små och inte lika högavkastande och landskapet är till största del rätt skiftande.

Något jag däremot tycker att det talas alldeles för sällan om i sammanhanget är vilken roll biodlaren spelar. I USA, där Colony Collapse Disorder (CCD) har dödat fler än 10 miljoner bisamhällen under sex år, börjar det höras röster om att vi pressar bina för hårt. Där är visserligen biodling en gigantisk industri och läget mångfalt värre än hos oss. Jag är helt övertygad om att världens biodlare skulle kunna göra mycket mer för att stärka bisamhällenas vitalitet så att de blir mer motståndskraftiga mot alla yttre faror. Problemet är att de flesta biodlare är rörande överens om att de redan gör allt rätt.

Ända sedan slutet av 1700-talet, då kupor med rörligt vaxbygge infördes i biodlingen, har vi kunnat studera bisamhällena i detalj och kunskapen vi fick har gett oss möjligheten att ingripa i binas liv. Vår strävan efter att söka ny kunskap har lett till stora förbättringar för biodlingen. Idag har vi dock förlorat känslan och respekten för helheten och vår girighet har lett till ett maximalt utnyttjande av bisamhället. Bisamhällets naturliga förökning förebyggs, fördröjs och förhindras. Biodlaren åstadkommer konstgjord förökning där man odlar drottningar som flyttas runt utan hänsyn till samhörigheten mellan drottningen och arbetsbina. Bin har blivit odlingsmaterial och produktionsmedel. I mitten av 1800-talet, lyckades man förädla fram sockerbetor med högre sockerhalt vilket resulterade i att sockerpriset sjönk. Det blev då lönsamt att ta all honung från bina på hösten och låta dem övervintra på socker istället. Att ersätta all honung med raffinerat socker på hösten är idag en självklarhet bland de flesta biodlarna.

Hur ska vi göra i framtiden? Ja, att bara låta bina vara, att återgå till tiden före alla ingrepp, tror jag inte är möjligt. Att bara fortsätta på den inslagna vägen går inte heller. Då återstår bara att hitta ett nytt sätt att förhålla oss till bisamhället. De senaste två åren har jag ägnat åt att skriva en bok om min biodling. I den vill jag väcka förundran och respekt för bisamhällena och lära ut praktiska metoder som följer och stödjer bisamhällets naturliga liv. Bara det faktum att bisamhället har utvecklats under 90 miljoner år och människan bara har funnits i 200 000 är en hisnande skillnad. Hur kan vi tro att vi vet bättre? Ta sammanhanget mellan bina och idisslarna som exempel: Bina sprider jästsvampar (som finns i vissa blommor) och mjölksyrabakterier (som bina har med sig) bland blommor, idisslarna äter blommorna och med hjälp av jästsvamparna och mjölksyrabakterierna kan de omvandla cellulosa till högvärdiga proteiner i sina magar.

I bästa av världar får fler bisamhällen leva ett mer naturligt liv; de får föröka sig på ett naturligt sätt, de får välja de drottningar de själva vill ha, de får bygga sina vaxkakor fritt och de får övervintra på den honung de så ihärdigt samlat in under säsongen och inte på socker. Och biodlarna förstår äntligen att bisamhället inte är någon byggsats med utbytbara delar, utan en hel organism.

Nu börjar det bli vår och jag längtar efter mina bin. Jag hoppas på en varmare och soligare sommar än den förra året. Med 4 grader på midsommarafton var det en av de tuffaste för bisamhällena på många år. Den honung de ändå lyckades samla mellan regnskurarna fick de behålla, jag och mina kunder blev utan. Men vintern verkar bli kort och det ger förutsättningar för en bra start på årets bi-säsong. Snart kan de flyga ut och bajsa för första gången sedan november och då får jag veta vilka samhällen som har klarat vintern. Hjälp mig att hålla tummarna!

I mars kommer Peter Schneider Vingesköld ut med en ny bok om bin: ”Handbok i naturlig biodling”.

26 februari, 2016

PatientPerspektiv vill hjälpa vårdoffer

Mia Berg var nära att dö till följd av en incident på akuten i Malmö i somras. Efter det startade hon stöd- och aktionsgruppen PatientPerspektiv. En grupp som vill hjälpa vårdoffer i anmälningsprocessen samt medverka till besluten som tas rörande ökad patientsäkerhet. …

LÄS MER

Mia Berg var nära att dö till följd av en incident på akuten i Malmö i somras. Efter det startade hon stöd- och aktionsgruppen PatientPerspektiv. En grupp som vill hjälpa vårdoffer i anmälningsprocessen samt medverka till besluten som tas rörande ökad patientsäkerhet.

”Syftet med PatientPerspektiv är i första hand läkande för dem som deltar som vårdoffer, samt i andra hand preventivt; att bidra till att förhindra att fler drabbas av olyckor i vården.”

PatientPerspektiv lyfter även fram Vårdförbundets statistik som säger att över 100.000 människor skadas varje år på grund av brister i den svenska vården, varav cirka 3.000 avlider.
”Vi frågar oss om detta är rimligt? I Sverige år 2015? Är det en verklighet som vi ska behöva anpassa oss till och acceptera?”

Aktionsgruppens senaste upprop handlar om att de vill att även tandskador ska inkluderas i den svenska sjukförsäkringen.
”Vi ska presentera ett enkelt förslag, inför tänder i sjukförsäkringen! Hur kan de vara bortplockade egentligen?” undrar Mia Berg i en intervju till Sjukhusläkaren.

Läs mer om PatientPerspektiv.


22 februari, 2016

Mer balans och kommunikation mot stress och ångest

Stress, ångest och sömnstörningar är enormt vanligt och handlar ofta om olika typer av bristande balans i livet. Många människor känner sig idag dessutom ganska ensamma kring sina problem. Därför kan det vara klokt att sträva efter just balans och kommunikation som en del av lösningen. Det berättar Ursula Flatters, läkare vid Vidarkliniken, i samband med en föreläsningsserie om konsten att vårda sig själv.…

LÄS MER

Stress, ångest och sömnstörningar är enormt vanligt och handlar ofta om olika typer av bristande balans i livet. Många människor känner sig idag dessutom ganska ensamma kring sina problem. Därför kan det vara klokt att sträva efter just balans och kommunikation som en del av lösningen. Det berättar Ursula Flatters, läkare vid Vidarkliniken, i samband med en föreläsningsserie om konsten att vårda sig själv.

Hon tycker det är något av en gåta att vi med ”världens bästa samhälle” ändå har tilltagande problem med stress och ångest. Det finns också en ensamhet i detta som behöver brytas. I vår tid har vi möjligheter som aldrig förr, men vi är också rädda för att bli avvisade och rädda för att ta emot varandra.

– Det är viktigt att våga vara öppen för kommunikation om problemen och det behöver inte alls handla om gnäll. Vi behöver lämna den medeltida skammen därhän och istället vårda våra samtal. Man är ju inte alls ensam om de här problemen, vi är väldigt många som delar den här erfarenheten. Att våga ha djupare relationer och att dela sina erfarenheter med vänner är högst relevanta hälsofaktorer för ett modernt liv. Känslan behöver få mer tid och rum.

Balans mellan det inre och yttre

När det gäller stress gillar Ursula Flatters en definition av stressforskaren Alexander Perski vid Karolinska Institutet som lyder ungefär så här: Stress är en obalans mellan inre potential och yttre livssituation. Det kan enligt Ursula exempelvis handla om en potential som pga arbetslöshet inte får komma till uttryck, eller att man kanske har krav på sig som man inte kan uppfylla.

– Stämmer den definitionen så är en intressant hypotes att: om människor får tillräckligt mycket plats för den man är i det man gör i sitt yttre liv, så skulle man uppleva mindre stress.

En bakomliggande orsak till ökad stress är enligt Ursula att vi idag har mer frihet och ständiga valmöjligheter än tidigare och att vi samtidigt känner stora krav att göra rätt. Här upplever många att man självständigt måste hålla en balans mellan sig själv och den yttre situationen.

– Vi har också ett grundläggande behov av att vara oss själva, att vara autentiska. Men det är inte så enkelt och kräver ett visst mod. Man riskerar att inte passa in och det väcker mycket rädsla.

Utöver balansgången mellan det inre och det yttre menar Ursula Flatters att det i stressammanhang också finns en annan viktig balansgång mellan den man tror att man är och den man faktiskt är. Det är inte så lätt att veta vem man egentligen är.
Hon menar här att det liv du verkligen lever – det är du, men att det inte är säkert att detta stämmer med vad du trodde. Här finns också spänningar mellan den medvetet planerande managern i oss och det som kommer emot oss utifrån, som vi inte kan planera.

– Den oplanerade delen, som jag gärna kallar ”Buddha-aspekten”, tycker jag att man kan uppmärksamma mer. Det är en stor del av livet. Tittar man tillbaka i livet så är det ofta det oplanerade som gett starkast avtryck. Det är därför också en viktig del av vem du är. Det handlar om omedelbar närvaro och att, liksom Buddha gjorde, möta det som kommer på din livsvandring.

Att vara kontrollerande, presterande, rolluppfyllande osv, är ett stressmoment om det inte finns närvaro att ta emot det oförutsedda. Är man för upptagen med sin planering finns risken att ”synfältet” blir för smalt och att man då inte är öppen för det som kommer utifrån, vilket ju oftast är berikande erfarenheter. Å andra sidan kan en för öppen hållning ge känslan av att bli överväldigad av yttre omständigheter. För att förverkliga önskningar och drömmar måste vi också kunna planera. För mycket av det ena eller det andra kan ge låsningar och en stress över att inte hålla balansen i livet.

– Om man istället hela tiden anpassar den här balansen från situation till situation ger det en autenticitet och närvaro. Det viktiga är att man upplever sig som skapande i detta. När man är skapande på det sättet är man inte ett offer. Det är den här livsrörelsen som är det väsentliga och som gör det roligt att leva. Var öppen för att du är stor som människa och ha förtroende för det.

Ursula Flatters varnar också för att tänka i termer av rätt och fel. Exempelvis: så här ska jag inte känna, eller så här ska jag inte vara. Tänk hellre: Hur rör jag mig i det här? Och var det här meningsfullt för mig? Många människor fastnar i skuldbeläggning.

Positiva kroppsupplevelser kan dämpa ångest

När det gäller ångest kan man definiera det som ett tillstånd där en inre eller yttre situation blir övermäktig och ger en intensivt obehaglig känsla. Samtidigt är det också nödvändigt att kunna känna ångest för att veta var våra gränser är.

– Ångest hänger ihop med vår jag-känsla, det är nämligen jag som klarar eller inte klarar ett hot. Ångest kan också sägas ha kopplingar till fysisk beröring, via huden där vi upplever vår gräns. Om beröring blir en positiv upplevelse känner man att man är hemma i världen, och tvärt om när beröring känns hotfull eller saknas, säger Ursula.

Det finns tre huvudtyper av patologisk (sjuklig) ångest: generella ångesttillstånd, fobier och panikångest. Här har man i regel svårare att förstå varför man känner ångest. Logiska tankar och känsla stämmer inte med varandra, världen känns inte som en trygg plats. Men det finns orsaker, ofta djupare i det omedvetna, och de är viktiga att få tag i, exempelvis genom psykoterapi, menar Ursula Flatters. Hon tipsar också om mer fysiska sätt att närma sig ångesten.

– En observation inom den antroposofiska vården är att patienter med ångest ofta har någon form av bristande förnimmelse av den egna kroppen. Det kan exempelvis vara dålig balans, eller någon annan störning. Den behöver då utvecklas genom positiva upplevelser av kroppen. Att kunna känna sig ett med kroppen och känna sig förankrad i den på ett positivt sätt är en bas för självkänslan. Det hörs ju också på själva ordet: själv-känsla.

Har man ångest och bristande kroppslig balans kan, enligt Ursula, ett bra tips vara att träna balansen rent fysiskt på olika sätt. Man kan exempelvis lägga något på golvet och gå på det, eller stå på ett ben. Man blir mer närvarande i kroppen och då kan ångesten minska.

Ett annat mer meditationsliknande tips mot ångest är att korta stunder ägna sig åt att mycket uppmärksamt se eller lyssna på något som är väldigt enkelt och överskådligt, och pröva hur det känns att verkligen ta in det. Det kan exempelvis vara att titta på en sten, eller lyssna på klangen av en klocka, eller undersöka en doft, osv.

– Det behövs bara 2-3 minuter åt gången. Det viktiga är då att verkligen dröja kvar i detta enkla och sedan vara uppmärksam på hur intrycket lever i dig. Det ger efter hand större närvaro, vilket hindrar att man blir överväldigad av intryck och får ångest. Det här är en sorts sinnesandning där du fokuserar på något och även ser hur det påverkar dig.

Ångest påverkar alltid andningen. Men här brukar man inom den antroposofiska vården inte rekommendera att gå direkt på andningen, utan att snarare göra något som påverkar andningen. Det kan vara att promenera, eller göra vissa rörelser etc, eller att göra den nyss nämnda meditativa sinnesandningen. Tanken är att det är bättre att påverka andningen indirekt genom att åstadkomma kroppsförankring och sinnesnärvaro, som gör att andningen blir djupare och mer avslappnad.

Sömnstörningar ofta symptom på något annat

Sömnstörningar är ett väldigt utbrett problem. Ursula Flatters anser att man inte i första hand ska se sömnstörningar som en diagnos. De bör snarare tolkas som ett symptom på något annat problem. Sömnstörningar drabbar exempelvis i stort sett alla patienter med fibromyalgi och depression, och även många patienter med ångest, stress och smärta.

– Det är ett allvarligt symptom. Man måste söka orsaker till det, annars blir det svårbehandlat och leder till pillerbehandling som egentligen inte är att rekommendera, utom för svårt sjuka människor.

Man kan skilja på tre olika sömnstörningar, som man också kan ha olika kombinationer av: Att ha svårt att somna in, att inte få tillräckligt djup sömn, samt att vakna för tidigt. Insomningsproblem är lättast att komma åt. Det handlar i regel om att hjärnan på ett känslodrivet sätt fortsätter att arbeta och att kroppen inte ställer om till natt som den ska. Ytlig eller avbruten sömn är lite svårare, menar Ursula Flatters. Det handlar ofta om spänningar och störningar i kroppen som inte tillåter riktigt djup sömn. Det är också vanligt vid vissa former av högt blodtryck och vid mer somatiska sjukdomar. För tidigt uppvaknande är bland annat vanligt vid nedstämdhet och depression.

Ett tips vid insomningssvårigheter kan vara att tänka igenom dagen baklänges i bilder, dock inte emotionellt så att man fastnar i känslor. Det kräver viss koncentration och kan bryta det tankeflöde som gör det svårt att somna. Ett annat liknande tips är att upprepat tänka på en bild av ett landskap, exempelvis en minnesbild, och utveckla den med detaljer, årstider etc.

Ytterligare ett tips är att ta ett fotbad med exempelvis lavendelolja. Man drar då bort lite blod från hjärnan och fotbadet hjälper att slappna av. Det blir också en kvällsritual. Ursula rekommenderar då att bara ägna sig åt fotbadet och njuta av det i cirka 10 minuter, inte läsa eller titta på TV samtidigt. I vissa fall av insomningssvårigheter kan man också rekommendera receptbelagt melatonin.

21 februari, 2016

Öppna kultur- och samhällslivet mer för intellektuellt funktionsnedsatta

Rättigheterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning begränsar sig inte alls bara till att samhället ska ta hand om dem. Enligt FNs konvention om mänskliga rättigheter handlar det inte minst om rätten att utvecklas och vara delaktig i samhället. Här har kulturen en viktig roll. Mycket bra görs i Sverige idag, men långt ifrån tillräckligt, menar Kjell Stjernholm på Studieförbundet Vuxenskolan. …

LÄS MER

Rättigheterna för personer med intellektuell funktionsnedsättning begränsar sig inte alls bara till att samhället ska ta hand om dem. Enligt FNs konvention om mänskliga rättigheter handlar det inte minst om rätten att utvecklas och vara delaktig i samhället. Här har kulturen en viktig roll. Mycket bra görs i Sverige idag, men långt ifrån tillräckligt, menar Kjell Stjernholm på Studieförbundet Vuxenskolan.

Han tog upp de här frågorna med särskild koppling till kulturlivet, vid en föreläsning nyligen arrangerad av Södertälje kommuns kultur- och fritidskontor. Kjell Stjernholm är verksamhetsutvecklare inom Studieförbundet Vuxenskolan med nationellt ansvar för personer med funktionsnedsättning. Han har tidigare grundat Moomsteatern, som idag är en fullt professionell teater med utbildade skådespelare som har intellektuell funktionsnedsättning.

Bli omhändertagen eller bli delaktig i samhället?

Kjell Stjernholm anser att de bra saker som görs idag på det här området ofta är resultat av att det finns människor med god vilja, men att systemen och incitamenten i samhället inte är riktigt byggda för det.

– LSS är en bra lagstiftning som ger många bra rättigheter, men den säger exempelvis inget om att de här människorna ska få tillgång till kulturlivet. Kommuner vill ofta spara pengar och kan lockas att nöja sig med att man tar hand om personer med intellektuell funktionsnedsättning, att det är rent och snyggt osv. Men det här är i grunden en fråga om inställning. Ska vi bara ta hand om dessa människor eller ska vi se till att de är en del av kulturlivet och samhället?

Ansvaret för detta menar han ligger hos alla inblandade, från rikspolitiker och kommuner till omsorgsverksamheter, boenden och studieförbund. Kjell Stjernholm påminner här om vad FNs konvention om mänskliga rättigheter säger, vilket är något som Sverige ställt sig bakom. Här står bland annat att personer med funktionsnedsättning ”ska få möjlighet att utveckla och använda sin kreativa, artistiska och intellektuella förmåga, inte endast i eget intresse utan även för samhällets berikande”.

– Man ska inte bara vara föremål för projekt. En person med funktionsnedsättning ska också få vara en person som sprider sin kultur till andra. Jämför exempelvis med Glada Hudik-teatern eller Moomsteatern.

Kjell Stjernholm ger också ett annat exempel: Judith Scott i USA, som när hon levde hade Downs syndrom, var döv och inte talade. Ändå blev hon en av världens stora och accepterade konstnärer som utvecklade en egen garnbaserad teknik och ställde ut sin konst på fina gallerier. Ett annat mer näraliggande exempel är en CP-skadad ung man som skrivit hundratals låttexter och som via Studieförbundet Vuxenskolan kan få ut dessa till olika band som repar inom studieförbundet.

Enligt Kjell Stjernholm åtar man sig inom FN-konventionen att höja medvetandet i samhället om kapaciteten hos och bidrag från personer med funktionsnedsättning. Man ska också främja respekten för deras rättigheter och värdighet, samt bekämpa stereotypa uppfattningar och fördomar.

– Varje gång personer med funktionsnedsättning hamnar i inkluderande sammanhang så bidrar det till just detta.

Att så få barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning är delaktiga i kultur- och föreningsliv har flera förklaringar, enligt Kjell Stjernholm. Frågan har också ställts direkt till berörda och då uttryckte både barnen och deras föräldrar en uppfattning att det inte var något som var avsett för dem, medan pedagogerna sa att de inte har metoder för detta. En annan mer konkret anledning är också att personer med funktionsnedsättning ofta inte har pengar över för att ta del av kulturlivet.

– Man behöver skapa intresse för detta. Det är även viktigt att kulturverksamheter har tillgänglighetsplaner, men detta handlar inte bara om att bygga ramper för rullstolar. Man behöver exempelvis också ha viss beredskap för att ta emot personer som inte kan följa de vanliga normerna för uppförande.

En fråga om egenmakt, bildning, demokrati och hälsa

Att personer med funktionsnedsättning får ta del av kulturlivet, och medverka i det, är långt ifrån bara en kulturfråga. Kultur har starka samband med egenmakt, bildning, demokrati och hälsa, menar Kjell Stjernholm. Exempelvis är kulturen ett starkt verktyg för bildning, vilket är ett betydligt vidare begrepp än utbildning. När det gäller demokrati kan sambandet handla om att kunna ha inflytande över sitt liv och ta del av samhällslivet. Kjell Stjernholm påminner här också om att begreppet ”obildbar” togs bort i Sverige 1968, och omyndighetsförklarandet togs bort 1989.

– Att sedan även kultur och hälsa hänger ihop vet varenda människa som sjunger i kör. Man lever lyckligare och längre om man får ta del av kultur. Men personer med intellektuell funktionsnedsättning lever klart kortare, trots att funktionsnedsättningen i sig inte behöver vara ett hälsohinder.

Media ger en viss spegling av hur lite personer med funktionsnedsättning är del av kultur- och samhällslivet. Enligt Kjell Stjernholm motsvarar deras representation i media bara 0,7 promille, och då beskrivs man i regel som offer för någonting som inte har fungerat eller liknande.

Läs mer:

18 februari, 2016

Vilka värden utmärker ett bra företag?

I mitten av mars delas utmärkelsen Sveriges Bästa Företag ut, en utmärkelse som anstiftats av Schibsted med syftet att skapa mer medvetna företag och konsumenter genom att berätta historierna bakom de stora favoriterna och ta reda på vilka mjuka värden, bortom de produkter och tjänster man säljer, som skapar de bästa framgångskoncepten.…

LÄS MER

I mitten av mars delas utmärkelsen Sveriges Bästa Företag ut, en utmärkelse som anstiftats av Schibsted med syftet att skapa mer medvetna företag och konsumenter genom att berätta historierna bakom de stora favoriterna och ta reda på vilka mjuka värden, bortom de produkter och tjänster man säljer, som skapar de bästa framgångskoncepten.

I en rikstäckande undersökning har 10 000 personer tillfrågats om vilka tre företag de föredrar framför andra som erbjuder liknande varor och tjänster, och resultatet av den undersökningen slås sedan samman med andra mer djupgående konsumentundersökningar för att till slut sålla fram vinnaren: Sveriges bästa företag.

Efter att första delen av undersökningen nu är sammanställd bjuder resultaten på överraskningar: bland de 10 högst ansedda företagen återfinns giganter som Apple (4:e plats) och Volvo (6:e plats), med marknadsföringsbudgetar som vida överstiger den totala omsättningen hos företag som Kahls The & Kaffehandel (9:e plats) och Naturkompaniet (8:e plats). På första plats ligger likaså Saltå Kvarn, som genom att låta hållbarhetsaspekter på en bas av ekologiska och biodynamiska livsmedel genomsyra hela verksamheten, lyckats med konststycket att utveckla ett starkt varumärke utan i princip någon marknadsföring alls.

Gemensamt för de 10 högst ansedda företagen är att samtliga är förhållandevis dyrare än sina branschkonkurrenter, vilket pekar på det faktum att konsumenter i Sverige är villiga att betala mer för högre kvalitet och ett bättre hållbarhetsarbete. Att de förhållandevis mindre företagen på listan – Kahls, Naturkompaniet och Saltå Kvarn – trots minimal marknadsföring lyckas bättre än några av världens största företag visar också på att konsumenter i slutändan vet att premiera produktens inneboende kvalitet snarare än hur den marknadsförs.

Att utmärkelsen som Sveriges Bästa Företag därmed skulle gå till ett sådant mindre, kvalitets- och hållbarhetsbetonat företag inger hopp om framtiden där just företagens produkttillverkning är en nyckel till att hantera allt från hot om klimatförändringar och miljöförstöring till social hållbarhet och ekonomisk tillväxt.

Den slutgiltiga vinnaren av utmärkelsen Sveriges Bästa Företag utses den 17:e mars.

Här kan du läsa om Sveriges Bästa Företag och listan över de 10 bästa enligt konsumenterna.

Ytterjärna Forum
Tord Ranheim
Skribent
15 februari, 2016

Utan idisslande djur – inget hållbart kretslopp

En lagom mängd idisslande djur har en mycket viktig roll i ett verkligt kretsloppsbaserat ekologiskt jordbruk. Det här har den konventionella jordbruks- och köttindustrin missat. Även veganförespråkare missar här ofta viktiga miljöfördelar. Vilka miljöfördelar ett odlings- och produktionssystem har beror ju mycket på vad man jämför med.…

LÄS MER

En lagom mängd idisslande djur har en mycket viktig roll i ett verkligt kretsloppsbaserat ekologiskt jordbruk. Det här har den konventionella jordbruks- och köttindustrin missat. Även veganförespråkare missar här ofta viktiga miljöfördelar. Vilka miljöfördelar ett odlings- och produktionssystem har beror ju mycket på vad man jämför med.

Miljömässigt innebär det idag helt dominerande konventionella jordbruket totalt sett ett gigantiskt brutet kretslopp, övergödning och läckage av näringsämnen, stor klimatpåverkan, giftspridning, minskad biologisk mångfald, gradvis sjunkande markbördighet, omfattande import av djurfoder och ohållbar markanvändning. Ett av de grundläggande felen som leder till detta är att det blivit en uppdelning mellan å ena sidan specialiserade, konstgödselberoende spannmålsgårdar utan djur, och å andra sidan specialiserade djurgårdar utan odling. Köttproduktionen (och köttkonsumtionen) är också totalt sett alldeles för stor för att vara hållbar och det här är ett system som även bäddar för det mjölköverskott vi ser idag.

I ett kretsloppsbaserat ekologiskt jordbruk däremot har man både växtodling och just så många idisslande djur, exempelvis kor och får, som motsvarar den egna foderproduktionen i form av vallodling. På så sätt har man ett hållbart lokalt kretslopp av näringsämnen, där djuren spelar en mycket viktig roll. Det här är typiskt för biodynamiskt jordbruk. Det är ett kretsloppsinriktat odlingssystem som också förutsätter en kraftigt minskad köttproduktion och köttkonsumtion – en minskning på upp emot 80 procent – och även en minskad mjölkproduktionspress på varje ko. För konsumenten ger det här en mer laktovegetarisk kost med små inslag av kött, vilket för varje svensk skulle kräva endast hälften (2000 m2) av den odlingsareal som medelsvensken använder idag (4000 m2).

Bättre kretslopp och markutnyttjande

Genom ett kretsloppsbaserat ekologiskt jordbruk (Ecological Regenerative Agriculture) uppnår man i stort sett samma miljöfördelar som ofta lyfts fram av förespråkare för en helt vegetarisk eller helt vegansk kost. Det handlar om minskad klimatpåverkan, minskad markanvändning, minskad energianvändning, minskad vattenförorening med mera. Men i jämförelsen mellan ett ekologiskt kretsloppsjordbruk (med växtodling och betande djur i balans) och ett ekologiskt jordbruk helt utan djur och utan mjölkproduktion är kretsloppsjordbruket med djur klart bättre på att utnyttja de begränsade markresurserna.

– I den jämförelsen, och ur den aspekten, är alltså ett jordbruk helt utan djur inte en särskilt bra idé. Det är också en myt och ett utbrett missförstånd att kor alltid skulle vara dåligt för klimatet och markanvändningen. Det beror helt på vilket odlingssystem vi talar om. I ekologiska kretsloppsjordbruk är korna en nyckel till ett hållbart och bra resurs- och markutnyttjande, säger Artur Granstedt, som är docent i ekologiskt lantbruk.

För att få ett bra kretslopp av näringsämnen och bygga upp (istället för att utarma) jordens bördighet måste man ha en växtföljd av både närande och tärande grödor. De grödor som tär på marken är lite förenklat spannmål, rotfrukter och andra matgrödor som vi människor kan äta, medan de närande och humusuppbyggande grödorna i stort sett är växter som vi inte kan äta och tillgodogöra oss, exempelvis grässorter, klöver, lucern, vicker med mera. De sistnämnda brukar kallas vall-baljväxter (här ingår inte det fåtal baljväxter som är ätliga). På en gård behöver man varje år odla vall, dvs grässorter med inslag av baljväxter, på en tredjedel av odlingsarealen i en roterande växtföljd. Annars utarmas jorden på sikt.

Idisslande djur har en unik förmåga

Här kommer de idisslande djuren in. De har nämligen en unik förmåga att omvandla vallfoder som vi människor inte kan äta till högvärdiga proteiner som vi kan äta. Framför allt i form av mjölk, och även kött. Samtidigt ger korna naturlig gödsel till hela odlingsarealen i ett ekologiskt kretsloppsjordbruk, förklarar Artur Granstedt.

– Det innebär att ett sådant jordbruk på ett effektivt sätt använder även den tredjedel av marken där det odlas markvårdande och humusuppbyggande vall med baljväxter. Den delen av marken ger då, utöver högvärdigt gödsel, även en matproduktion varje år. I ett jordbruk helt utan djur kan däremot den här tredjedelen av marken i en växtföljd bara ge gödning i form av växtkomposter, men i stort sett ingen matproduktion. Markutnyttjandet blir då därför sämre jämfört med ett kretsloppsbaserat ekologiskt jordbruk med rätt avvägt antal idisslande djur.

För många veganer är detta kanske ett klent argument, eftersom den veganska synen ofta även rymmer något av en samvetsfråga och en inställning att man överhuvudtaget inte alls ska utnyttja djur på något sätt. Det är f.ö. en inställning som på det personliga planet egentligen bara kan respekteras, snarare än diskuteras. Men även rena miljöfördelar brukar väga tungt när det argumenteras för en vegansk livsstil. Giltigheten i de miljöargumenten beror dock, som sagt, mycket på vad man jämför med.

– Som företrädare för kretsloppsbaserat ekologiskt jordbruk med växtodling och djurhållning i balans tycker jag veganer till största delen har rätt när det gäller miljöfördelarna. Men då bara i jämförelse med dagens konventionella jord- och lantbruk, med dess alldeles för stora köttproduktion som till stora delar dessutom baseras på foder av grödor som vi människor kan äta. Detta är ju ett enormt och miljöförstörande resursslöseri. Om man från ett veganskt miljöperspektiv däremot jämför med ekologiskt kretsloppsjordbruk finns inga större miljöfördelar i det veganska. Tvärt om blir resurs- och markutnyttjandet bättre på en ekologisk kretsloppsgård, säger Artur Granstedt.

Betesmarker, öppna landskap och biologisk mångfald

Bra markutnyttjande är också viktigt för jordbrukets förmåga att försörja en växande befolkning. Det gäller inte bara den odlingsbara marken som vi hittills pratat om. Det finns även väldigt stora arealer där det inte går att odla, men som lämpar sig som betesmarker. Jämfört med hela världens odlingsbara marker handlar detta totalt om ungefär dubbelt så stora arealer av lågproduktiva marker, berättar Artur Granstedt.

– I Sverige har vi ungefär en miljon hektar sådana marker, som idag blir allt mer igenväxta av buskar på grund av det brutna kretsloppet i det konventionella jordbruket. Detta är de uppskattade öppna beteslandskapen som många av oss vill ha av flera skäl. Idag har vi bara kvar ungefär 100.000 ha, dvs en tiondel, av landets ursprungliga öppna betesmarker.

Naturbetesmarker är också något som Naturskyddsföreningen lyfter fram som viktigt, inte minst med tanke på den biologiska mångfalden. Man menar att det på en betad hage kan finnas upp till 40 olika arter per kvadratmeter. Många växter, insekter, fjärilar, vilda bin och fåglar är beroende av naturbetesmarkerna och lever där i samspel med varandra. En stor biologisk mångfald ger oss flera viktiga ekosystemtjänster och gör ekosystemen mindre sårbara. Det här kräver betande djur, men inte nödvändigtvis fler djur. Enligt Naturskyddsföreningen handlar det mer om att djuren bör beta i större utsträckning, och på rätt ställe.


12 februari, 2016

24 skrämmande fakta om miljön

Med anledning av den debatt som pågår kring ekologisk vs. konventionell odling, har journalisten Niels Christian Geelmuyden summerat 24 olika fakta om miljön som det råder konsensus kring i Norge. Listan har publicerats i den norska morgontidningen Aftenposten och punkterna rör sådant som även Mattilsynet, Norges motsvarighet till svenska livsmedelsverket, står bakom. …

LÄS MER

Med anledning av den debatt som pågår kring ekologisk vs. konventionell odling, har journalisten Niels Christian Geelmuyden summerat 24 olika fakta om miljön som det råder konsensus kring i Norge. Listan har publicerats i den norska morgontidningen Aftenposten och punkterna rör sådant som även Mattilsynet, Norges motsvarighet till svenska livsmedelsverket, står bakom.

Punkterna är tankeväckande och då de sannolikt också gäller för Sverige, understryker de behovet av att vi ändrar vår resursödslande politik i stort, liksom att det är ett ovedersägligt faktum att vi som individer, medborgare och konsumenter måste ändra våra resurskrävande vanor.

Några axplock ur Geelmuydens lista:

  • Punkt 11: Det råder enighet om att konstgödsel och bekämpningsmedel genom avrinning utgör ett tilltagande problem för kvaliteten på dricksvattnet både i insjöar och i grundvatten.
  • Punkt 14: Det råder enighet om att ekologisk mat i enlighet med många stora internationella studier genomgående har ett väsentligt högre innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter än konventionellt odlad mat. Det råder också enighet om att ekologisk mat i de samma studierna visar sig att ha ett markant lägre innehåll av cancerframkallande tungmetaller.
  • Punkt 16: Det råder enighet om att nettovinsten vid användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel länge har varit avtagande som en följd av bland annat erosion, resistens, reducerad biologisk mångfald och hårdpackning av jorden.
  • Punkt 17: Det råder enighet om att konventionella norska spannmålsodlingar har stått stilla på stället sedan 1980-talet. Detta till trots för att användningen av bekämpningsmedlet glyfosat har tredubblat under samma tidsrymd.
  • Punkt 21: Det råder enighet om att Mattilsynet helt fram till hösten 2013 motsatte sig att definiera Narasin som antibiotika, och på det sättet årligen har undanhållit 12,5 ton antibiotika från den putsade statistiken.

Om t.ex. mängden bekämpningsmedel tredubblas på 30 år utan att någon motsvarande skördevinst uppnås, ja då är det nödvändigtvis någonting som inte stämmer och som bör förändras. För, som Geelmuyden också påpekar, råder det en rörande enighet om att

”giftämnena som används är mycket giftiga och till stor del livsfarliga. Vilket förklarar varför en tredjedel av alla självmord globalt sker med hjälp av så kallade växtskyddsmedel” (punkt 3).

och att

”ingen jordbrukare besprutar växterna med gift för att maten skall smaka bättre eller bli mer näringsrik” (punkt 13).

Tord Ranheim
Skribent