27 maj, 2017

Podd: Hur tar vi hand om kroppens största organ?

Vi har tidigare skrivit några gånger om Uppdrag hälsa, en podcast om helhetshälsa som vill öka kunskaperna om integrativ medicin. Chefredaktören Maria Torshall och Annika Dopping samtalar där med olika erfarna personer från hälso- och sjukvården.…

LÄS MER

Vi har tidigare skrivit några gånger om Uppdrag hälsa, en podcast om helhetshälsa som vill öka kunskaperna om integrativ medicin. Chefredaktören Maria Torshall och Annika Dopping samtalar där med olika erfarna personer från hälso- och sjukvården.

I ett av avsnitten som nyligen kom ut, pratar de med hudterapeuten Lovisa Svärd. Hon är barnskötare i grunden men kom att skapa Sveriges första ekologiska hudvårdsmärke. Hon ger också mängder av matnyttiga tips om pormaskar, acne, vilka ämnen vi ska se upp med i burkar och tuber – och vad vi ska göra med våra tårar.

Lyssna på podcasten här!

24 maj, 2017

Organic Sweden – organisationen som brinner för eko

Organic Sweden är en branschorganisation som jobbar för att försäljningen och exporten av ekologiska livsmedel ska öka. Deras filosofi är att det viktigaste är hur ett livsmedel produceras, inte var. Vi har pratat med verksamhetschef Charlotte Bladh André, nu när organisationen tar utvecklingen till nästa nivå.…

LÄS MER

Organic Sweden är en branschorganisation som jobbar för att försäljningen och exporten av ekologiska livsmedel ska öka. Deras filosofi är att det viktigaste är hur ett livsmedel produceras, inte var. Vi har pratat med verksamhetschef Charlotte Bladh André, nu när organisationen tar utvecklingen till nästa nivå.

– Vi är en organisation som riktar oss till alla aktörer på ekomarknaden. Vi vill verka för att fler ekologiska lantbruk och förädlingsföretag både ska växa här i Sverige och få tillgång till andra intressanta marknader med sina råvaror och produkter. Det tror vi också gör fler lantbruk intresserade av att lägga om till ekologiskt. Idag har vi hela livsmedelskedjan representerad bland Organic Swedens medlemmar och samlar även flera organisationer som jobbar mot samma mål, som KRAV och Ekologiska Lantbrukarna, säger hon.

Just nu genomgår organisationen en förändring. Helt nyligen valdes Johan Ununger, VD på Saltå Kvarn, till ny ordförande. Charlotte Bladh André övergick till att bli verksamhetschef – en ny roll som organisationen tillsatt för att växla upp.

Idag importerar vi 60 procent av alla ekologiska livsmedel vi konsumerar i Sverige, även produkter som vi skulle kunna odla och producera själva. Där finns en potential att ta vara på för svenska producenter. Ett sätt att försöka uppmärksamma det är Organic Swedens arrangemang Ekologiska Framtidsdagen, berättar Charlotte.

– Ekologiska Framtidsdagen är ett konkret exempel på hur vi arbetar. Vi genomförde precis dagen tillsammans med Södertälje-projektet MatLust. I år hade vi temat ”Hållbara partnerskap i en hållbar livsmedelskedja” med fokus på hur samarbeten mellan handel och producenter, offentlig sektor och entreprenörer, mellan små och stora aktörer kan gynna alla parter. Genom att visa på goda exempel vill vi inspirera fler till att jobba med lösningar som fleråriga kontrakt, garanterade volymer, gemensam produktutveckling och andra typer av partnerskap som kan leda till trygghet och ekonomisk stabilitet och därmed lägga grund för både omställning och tillväxt.

Viktigt även med export

Charlotte berättar att de ibland får frågan om varför de verkar för ökad export när det ofta är brist på ekologiska råvaror i Sverige. Hon menar att det finns flera förklaringar till det, bland annat att det varierar vilka råvaror det är brist på.

– Ibland är det underskott på en viss råvara och ibland överskott på densamma. Det är en trygghet för producenter att kunna få avsättning för sina produkter även om den inhemska efterfrågan periodvis minskar. Det gör marknaden stabilare för producenterna. Dels önskar de flesta företag sälja så mycket som möjligt av sina produkter ¬– inte inom ett visst geografiskt område – utan till alla som har en efterfrågan. Det finns också flera exempel på svenska ekologiska produkter som har ett mycket högre marknadsvärde i andra länder. Svensk ekologisk mjölk i Hongkong är ett exempel.

Att Organic Sweden väljer att fokusera på just den ekologiska maten, snarare än att maten ska vara närproducerad har sin förklaring. De menar att det viktiga är hur maten produceras snarare än var den produceras.
– Jag tycker att begreppet ”närbesprutat” ger en tankeställare. Bara för att något är producerat nära är det inte självklart det vi vill ha. Organic Sweden verkar för att det svenska ekologiska lantbruket ska växa sig starkare. Samtidigt är det också viktigt att stödja ekologiska lantbrukare oavsett var i världen de befinner sig. Många grödor kan vi inte odla på våra breddgrader och då ska vi ju främja en hållbar produktion där kaffe, kakao, te, ris, bananer, annans och andra råvaror odlas som vi sedan importerar. Schyssta villkor för arbetarna ligger i det ekologiska konceptet och det stöder vi naturligtvis liksom övriga kriterier, säger Charlotte.

Charlotte Bladh André. Fotograf: Linda Broström

Ekologiskt borde vara det enda rimliga

Organic Sweden jobbar mycket medvetet och aktivt med sin kommunikation. Dels försöker de finnas på plats och medverka i seminarier och debatter, dels genom att sprida nyheter i sina egna kanaler. De skapar också event kring frågor de vill lyfta och tar fram material till politiker och beslutsfattare.

– Egentligen borde det inte alls vara svårt att få fler att tycka att eko är det enda rimliga. Det orimliga är ju en produktion som innebär att kemiska bekämpningsmedel används på maten vi ska äta, på åkrar och fält så att bin, humlor, fjärilar och andra viktiga pollinerare dör. Och på plantager på andra sidan planeten där lantbrukare blir sjuka när de arbetar med bananer och andra grödor vi importerar. Det orimliga är ju en produktion som använder stora mängder konstgödsel som utarmar våra jordar och en djurhållning som inte tar hänsyn till djurens naturliga behov. Det orimliga är produkter som får kallas ”functional food” när de endast består av en lång rad onödiga tillsatser. De ekologiska alternativen borde vara norm – det rimliga. Även om eko inte har svaret på allt och att det självklart alltid finns behov av utveckling även inom den ekologiska produktionen, säger Charlotte.

När det gäller den eko-boom det har pratats så mycket om förhåller sig Charlotte sval. Hon menar att det stämmer att försäljningen av ekologiskt har ökat kraftigt de senaste åren. Samtidigt påminner hon om att över 90 procent av allt vi äter och dricker i Sverige fortfarande är o-ekologiskt.

– Den ekologiska andelen är fortfarande liten och vi behöver agera utifrån den positionen snarare än att slå oss tillbaka och tänka att marknaden kommer att fortsätta växa oavsett vad vi gör. Det finns en risk att många tänker och tror att vi kan börja ägna uppmärksamhet åt annat. Men vi har mycket kvar att göra och därför ser jag verkligen fram emot att jobba vidare med Organic Sweden för att fortsätta verka för ökad försäljning så att ekologiska lantbruk och ekoföretag i Sverige kan växa, ta allt större marknadsandelar och därmed bidra till allt från mer hälsosamma produkter till ett mer hållbart lantbruk, avslutar Charlotte.

22 maj, 2017

Anette Dieng om grönsakens skönhet och möjligheter

Anette Dieng är frilansskribent och var med och startade Ekolådan. Hon är dagsaktuell med en ny bok: "Skörd - 41 grönsaker och 810 recept från Ekolådan". Här gästbloggar hon om grönsakens möjligheter.…

LÄS MER

Anette Dieng är frilansskribent och var med och startade Ekolådan. Hon är dagsaktuell med en ny bok: ”Skörd – 41 grönsaker och 810 recept från Ekolådan”. Här gästbloggar hon om grönsakens möjligheter.

Vi äter allt mer grönsaker i Sverige. Enligt Jordbruksverket har konsumtionen av färska grönsaker ökat med omkring 14 procent per person de senaste tio åren. Anledningarna till att fler låter grönsakerna ta större plats på tallriken är många. Miljön och klimatet är en, andra ser djurens väl som främsta orsak till att ersätta köttet med vegetabilier, och vissa har den personliga hälsan som drivkraft. Men vi blir också fler som äter mer grönsaker för att vi upptäckt att de är så goda.

Som så ofta är fallet med förändringar som rör våra matvanor har de sitt ursprung i restaurangköket. Många menar att manifestet ”Det nya nordiska köket” som skrevs av René Redzepi, kock på numera legendariska restaurang Noma i Köpenhamn, och elva andra nordiska kockar i början av 2000-talet, blev startskottet för grönsakernas statushöjning. Från att ha haft en rätt undanskymd plats på tallrikarna fick de plötsligt spela huvudrollen och restaurangerna började bräcka varandra i konsten att ta tillvara på allt som växer, inte bara på åkrar och i växthus utan även på ängar, i skogar och hav. Och för att inte stå tomhänta under vinterhalvåret fick man åter bruk för gamla förvarings- och tillagningsmetoder, fast nu i en ny och modernare tappning. Smakerna togs emot med ovationer, både här hemma och internationellt.

Det tycks nu alltså som om kockarnas entusiasm tillsammans med diverse larmrapporter om hur våra matval påverkar oss och vår miljö, har öppnat ögonen för grönsakernas möjligheter också i hemmaköken. Men även om viljan att äta mer grönsaker är stor, kan tröskeln att komma igång ändå vara hög. Trots ett nära nog obegränsat utbud av recept både i kokböcker, tidningar och på nätet känner sig många osäkra på hur de ska få in grönsakerna som en naturlig del i matlagningen. Ett sätt att komma igång är att närma sig dem successivt – vanor är ju inget man ändrar i brådrasket. Välj en grönsak som redan finns hemma eller någon som väcker nyfikenhet i affären och börja experimentera. I de allra flesta fall gömmer sig ett antal olika smaker och konsistenser i en och samma grönsak, beroende på hur den tillagas. Skillnaden är till exempel stor mellan en råriven, en hastigt kokt och en ugnsstekt morot. Fördelarna med grönsaker är att det inte finns några direkta regler och inga rätt och fel kring hur de ska tillagas jämfört med till exempel en köttbit. Det kostar inte heller speciellt mycket att misslyckas. Dessutom finns det väldigt många grönsaker att välja bland, var och en med sin specifika karaktär och smak. Genom att sedan kombinera dem med varandra ökar variationerna ytterligare. För att inte tala om alla smaksättningar som finns att ta till. Och kanske det bästa, med det växande kunskaps- och smakförrådet kommer också självförtroendet som gör det kul att laga mat.

Ett annat knep är att utgå från bra råvaror. Det gör det enklare att laga god mat. Köp smakfulla grönsaker när de är i säsong och välj sådana som fått växa utan kemikalier och bekämpningsmedel. På sätt förblir jorden de vuxit i frisk och stark också till kommande skördar.

Anette Dieng har skrivit boken ”Skörd – 41 grönsaker och 810 recept från Ekolådan” ihop med kocken och krögaren Ingela Persson. I boken får du 810 förslag på vad du kan göra av våra 41 mest vanliga grönsaker. Du hittar mer information om boken hos förlaget Natur & Kultur.

Text: Anette Dieng
18 maj, 2017

Varning för falska nyheter om mat

Vad kan vi göra mot falska eller överdrivna nyheter om exempelvis hälsoeffekter, ”superdieter”, ”superbär” och mycket annat kring vår mat? Ett problem är att kost och hälsa är ett mycket komplext område som kräver mycket kunskap, medan både media och många människor har en faiblesse för enkla lösningar. …

LÄS MER

Vad kan vi göra mot falska eller överdrivna nyheter om exempelvis hälsoeffekter, ”superdieter”, ”superbär” och mycket annat kring vår mat? Ett problem är att kost och hälsa är ett mycket komplext område som kräver mycket kunskap, medan både media och många människor har en faiblesse för enkla lösningar.

Det här var en av de aspekter som framkom under det återkommande arrangemanget Gastronomisk Debatt nyligen, denna gång på temat Falska nyheter i matvärlden. I panelen fanns journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson som skrivit flera kritiska böcker kring matfrågor, Eva Sundberg som är kostekonom på Livsmedelsverkets kompetenscentrum och Anna K Sjögren som är kostvetare och frilansskribent.

På moderatorn Per Styregårds fråga om vad som är den största matbluffen just nu svarade Mats-Eric Nilsson att det är så utbrett att det är svårt att svara på. Han pekade på svårigheten att vara konsument med det underläge man har gentemot producenter, som han tycker duckar för kritik och undviker debatten.

Det vi kan kalla för falska nyheter är inte något nytt inom matområdet, menade
kostvetare Anna K Sjögren och refererade till något som för många år sedan kallades ”flygvärdinnedieten” som skulle ta en vecka att klara av. Den här typen av nyheter handlar mycket om vad vi ska äta för att bli de vi vill vara, att det ska gå snabbt och de innehåller ofta näringsmässiga felaktigheter.

Eva Sundberg från Livsmedelsverket sa att många vill förenkla vad som är bra mat och att man inte sätter in det i ett sammanhang. Kost och hälsa är mycket komplext, men många orkar inte läsa komplex information.

För lite motkrafter och research hos media

När det gäller problemet med falska nyheter på matområdet sa Mats-Eric Nilsson att det inte har funnits någon ordentlig motkraft. Inte heller inom media, trots att det uppenbart är viktigt att granska matindustrin som så många är beroende av varje dag. Han pekade också på att det görs för lite research på området. Det är lätt att göra ”klickmonster” exempelvis om vad som bränner fett eller om glassarna som är bäst för din vikt osv. Det blir sedan återkommande teman och det är vanligt med ganska ovetenskapliga presentationer av fakta.

Mats-Eric Nilsson sa också att media är i symbios med dietindustrin och nämnde som exempel dieten att äta rätt efter sin blodgrupp. Om någon kommer till t ex TV4:s morgonsoffa med en sådan nyhet så kommer inte en kritisk fråga, menade han. Man bara sväljer den, och sedan blir den en bra nyhet för tidningarna också. De människor som sedan ska testa alla olika dieter, och alla nya varianter av dessa som också dyker upp, blir till slut något av ”dietvrak”. När vi blir närsynta i matfrågor är det mycket lätt att ta till sig av nya dieter etc. Den närsyntheten är inte bra, sa Mats-Eric Nilsson.

Apropå genomslag i media vittnade Eva Sundberg om att Livsmedelsverkets kostråd är svåra att sälja in i morgonsofforna på TV. Det verkar upplevas som tråkigt och ointressant. Rent allmänt menar hon också att många har tappat bort grundkunskaperna om mat och att de kunskaperna även saknas i många utbildningar. Folk verkar vara väldigt ängsliga om vad de ska äta, sa hon och inflikade ett enkelt råd: ät varierat, lagom mycket och rör på dig.

Anna K Sjögren skiljde på objektiv och subjektiv kunskap kring mat. Hon menade att det ibland bara är de subjektiva fallen som kommer fram, exempelvis någon som gått ner i vikt med hjälp av en diet, men alla de som inte nått samma resultat med dieten syns inte. Hon framhöll här att exempelvis Livsmedelsverket sysslar mer med objektiv kunskap.

Vem står bakom forskningen?

Mats-Eric Nilsson pekade på att många vill läsa nyheter som man gillar. Han gav ett exempel där en amerikan gått ut med en forskningsrapport kring mörk choklad och lågkolhydratkost där man bara hade undersökt 16 personer, men som 30 medier ändå skrev om. Han menar att när det skrivs om studier i tidningen kan man som läsare bland annat fråga sig: Är studien gjord på djur eller människor? Är det en stor eller liten studie? Vem har gjort studien, vem ligger bakom? Har vi brist på det näringsämne man påstås få i sig mycket av och är det överhuvudtaget möjligt att tillgodogöra sig det?

På frågan om vem som tjänar på människors osäkerhet kring maten menade Eva Sundberg att det är marknadskrafter det handlar om, man vill sälja produkter. Mats-Eric Nilsson tog upp så kallade superbär och superfrukter som exempel. Där finns en hel industri bakom och forskning. Det hela resulterar i att folk får köpa produkterna till högre priser, men det finns ofta inget som säger att de är bättre än blåbär och lingon.

Under diskussionen verkade det råda enighet om att frågor kring mat och hälsa är väldigt komplexa. Det är svårt att sätta sig in i vilken forskning som finns och dessutom är det oklart och svårt att mäta vad det innebär att må bra, menade Anna K Sjögren. Mats-Eric Nilsson pekade på det komplexa samspelet mellan näringsämnen som vi idag känner till och den egna kroppen, och exemplifierade komplexiteten med att enbart ett timjanblad innehåller 35 antioxidanter.

En fråga kring människors osäkerhet blev då: Varför inte bara följa Livsmedelsverkets råd och slappna av? Eva Sundberg från Livsmedelsverket tyckte inte helt oväntat att man kan förlita sig på vad myndigheten säger, men att det inte finns några quick fix på matsidan. Mats-Eric Nilsson pekade dock på att Livsmedelsverket har ett ”arv” och att många kan tycka att det finns lite för mycket detaljreglering. Han pekade också på att det finns många motsvarande myndigheter runt om i världen, och de ger mycket olika rekommendationer. I exempelvis Brasilien handlar de till stor del om helt andra saker, exempelvis vikten av att sitta ner och äta tillsammans (hur vi äter är för övrigt något Mats-Eric fokuserar på i sin senaste bok Måltidens magi).

Vi ger Mats-Eric Nilsson sista ordet från hela debatten: Myter kring mat är förbrukningsvaror som skapar en allmän oro och ångest hos människor, och det är inte de enskilda påståendena som är problemet, utan hela snurren.

Text: Red/Staffan Nilsson
17 maj, 2017

Praktiskt och vackert om ätbara vilda växter

Vilka vilda växter kan man använda i matlagningen, hur känner man igen dem, hur smakar de, är de näringsrika och hur kan man använda växterna i recept? Nu finns det en praktisk och vackert illustrerad bok – Vildvuxet – som ger svar på de här frågorna och mer om cirka 90 växter. Det här är en bok som kan öppna upp det vilda skafferiet för alla. …

LÄS MER

Vilka vilda växter kan man använda i matlagningen, hur känner man igen dem, hur smakar de, är de näringsrika och hur kan man använda växterna i recept? Nu finns det en praktisk och vackert illustrerad bok – Vildvuxet – som ger svar på de här frågorna och mer om cirka 90 växter. Det här är en bok som kan öppna upp det vilda skafferiet för alla.

Boken är skriven av Lisen Sundgren som är författare till flera böcker, föreläsare, herbalist och receptutvecklare. Med Vildvuxet har hon gjort det här ämnet och intresset ännu mer tillgängligt, både för nybörjare och för dem som redan kan en del.

Mycket matnyttigt

Merparten av bokens 256 sidor är en uppslagsdel med tydlig och systematisk genomgång av växterna, inklusive mycket detaljerade, stora och vackra akvarell-illustrationer av varje växt och dess olika delar. Illustratör och konstnär är Nadia Nörbom, som även är verksam som florist på Rosendals Trädgård.

Uppslagsdelen (och hela boken) är välstrukturerad och samtidigt trevligt och ledigt skriven. Här kan man för varje växt läsa om kännetecken, eventuella förväxlingsrisker, växtplats, hur och vad man skördar, doft och smak, näringsinnehåll, hur man kan använda växten i köket, hur man bevarar den, och för vissa växter hur man kan använda dem i husapoteket. På ett 50-tal sidor bjuder Lisen Sundgren också på olika typer av recept där vilda växter kan passa. Det är för- och huvudrätter, såser och smaksättningar samt sött.

– När jag är ute och föreläser ser jag att många som är intresserade känner sig osäkra på hur man identifierar växterna, vad som är giftigt och hur man kan använda de ätliga växterna. Jag vill med den här boken ge ett praktiskt verktyg att komma igång med eller vidareutveckla intresset för att skörda och använda vilda växter, som vi ju alla har tillgång till, säger Lisen Sundgren.

Lustfylld skörd

På det här sättet vill hon också locka ut fler att umgås med och upptäcka mer av naturen. Där ser hon den verkligt stora ”huskuren” i att skörda vilda växter.

– Jag tycker många idag använder naturen med sikte på någon sorts prestation. Det ska ofta vara fantastiska upplevelser eller så handlar det om motion, många gånger med stegräknare och musik i öronen. Men då missar man ju hela naturupplevelsen. Min erfarenhet är att det är bättre att röra sig i lugn och ro, och att verkligen hinna uppfatta detaljerna för att få hälsoeffekterna av naturen.

Att plocka vilda växter, menar Lisen, ger just en närvaro och en uppmärksamhet på detaljer, samtidigt som man gärna även kan lägga märke till annat som händer i naturen. Det här är lustfyllt, och hon varnar lite skämtsamt för att det kan bli vanebildande. Lisen manar också till ansvar när det gäller hur man skördar vilda växter.

– Ta inte allt du ser av en växt. Plocka 20–25 procent och lämna resten. Det ska räcka till andra djur och för pollinering med mera. Annars tar ju den här fina resursen slut.

Kom igång och prova själv

Lisen ser många goda skäl att ägna sig åt det här intresset, förutom att man kommer ut i naturen och mår bra. Det finns stor tillgång på ätliga vilda växter, de ger betydligt större bredd av grönt än det som finns i matbutikerna, de ger en kraftigt förlängd skördesäsong, de är nyttiga, man kan variera kosten mer och få tillgång till en bred palett av intressanta smaker och dofter.

– Om man är nybörjare kan man enkelt komma igång och prova själv i närområdet, även om man bor i stan. Börja med några växter du känner igen, exempelvis nässla, kirskål och maskros. Sedan kan man gå vidare och testa olika delar av växterna och hur de förändras över en säsong, och bit för bit lära sig känna igen och använda allt fler växter, säger Lisen. Lyft gärna också blicken uppåt och upptäck till exempel lönnblommor, den goda almfrukten och björklöv nu på våren. Allt det går att använda i maten.

Intresset för vilda växter i köket växer starkt, berättar Lisen. Som föreläsare möter hon en stor bredd. Det är allt ifrån lärare och krögare till allmänt matintresserade, många som bor i stan och en hel del unga. Lisen tycker det är viktigt att man inte ser det här intresset som en sorts prestation.

– Börja inte med att försöka lära dig allt, och sedan bli frustrerad. När det gäller recept med vilda växter vill jag uppmana alla att prova själva. Det är inte så svårt. Man kan exempelvis börja med att byta ut vissa grönsaker i recept som man redan kan. Och prova gärna att använda växterna på flera olika sätt.

Lisen Sundgrens nya bok Vildvuxet ges ut av Bonnier Fakta. Den finns nu i bokhandeln och kan även beställas på nätet hos Adlibris och Bokus.

Text: Red/Staffan Nilsson
15 maj, 2017

Nyckelväxter: Klöver

Klöver heter Trifolium på latin som betyder trebladig. Gå genom en klövervall eller en gräsmatta beströdd med tusenvis av småbladiga treklöver, de formsäkra små tecknen inpräntas i synen när den sveper över det gröna för att kanske plötsligt upptäcka avvikelsen i form av en fyrklöver – de är inte mer ovanliga än att de lätt kan finnas av den som söker och har ögonen med sig! …

LÄS MER

Klöver heter Trifolium på latin som betyder trebladig.

Gå genom en klövervall eller en gräsmatta beströdd med tusenvis av småbladiga treklöver, de formsäkra små tecknen inpräntas i synen när den sveper över det gröna för att kanske plötsligt upptäcka avvikelsen i form av en fyrklöver – de är inte mer ovanliga än att de lätt kan finnas av den som söker och har ögonen med sig!

Klöver är en urgammal nyckelväxt av många anledningar

Redan för 3000 år sedan förstod man i Kina att odla klöver för att berika sina risfält med kväve, näring och struktur. Flera gånger har ärtväxterna som vallväxt glömts bort men 1800-talets blomstrande odlingskultur här i Norden möjliggjordes tack vare införandet av en omfattande odling av klöver och andra ärtväxter i vallodlingen som foder till djuren.

Nu är klövern åter på frammarsch tack vare det ökande biodynamiska och ekologiska jordbruket. Med sina djupgående rötter förmår den hämta upp mineralämnen ur den underliggande alven och kväve via baljväxtbakterierna i luften som kommer odlingsgrödorna till del genom växeljordbruk där de närande vallbaljväxterna och tärande grödor som brödsäd, potatis och rotfrukter avlöser varandra. Klövern ökar mullhalten i jorden, producerar foder till djur som ger gödsel till matjord i ytterligare en dimension, gynnar det viktiga mikrolivet, faran för erosion och näringsläckage till våra vattendrag minskar med mera. Ja, stresspåverkan på jorden minskar och en levande, närande jord främjas av klövern.

Artur Granstedt, docent i naturresursbevarande jordbruk, kallar den Åkerns motor. ”Vi har här ett viktigt exempel på de ömsesidigt betingade naturprocesser, som gör livet möjligt.”

Hur fungerar det?

Ser man närmare på rödklöverns rötter finner man små knölar så kallade noduler i vilka de kvävefixerande bakterierna finns. Symbiosen innebär att växten tillför bakterierna energirik näring i utbyte mot det ammoniumkväve som växten tillgodogör sig. Energin kommer från solen vars ljusenergi absorberas av bladens kväverika klorofyll. Genom fotosyntesen binder växterna kolet ur luften och bildar de energirika kolhydrater (sockerarter) som baljväxtbakterierna utnyttjar för den energikrävande kvävebindningen ur luften som är förutsättningen för bildande av 100 000 tals proteiner som möjliggör allt levande.

I en enda människocell så finns det ca 120 000 proteiner har man nyligen kartlagt. Det är bara i proteinerna livet finns, pulserar och förvandlar, bryts ned och byggs upp hela tiden, ny vävnad bildas osv.

”Klövern är jordens lungor”

Rudolf Steiner kallade klövern för jordens lungor för att ge en bild av en oansenlig liten treklöver med sina dyrbara skatter begravda i jorden där de outtröttligt pumpar in luftens kväve och jämte kolsubstanserna bygger den organiska substansen i den mark som vi lever av. I klöverplantan kan vi se en återspegling av de balanserande processer som sker i våra lungor när vi andas.

Ytterjärna Forum
Text: Red/Anna Gran
12 maj, 2017

Redaktör med ödmjuk syn på hälsa

Vad som ger hälsa är olika för olika människor. Sättet att se på hälsa och sjukvård varierar också mycket mellan olika länder. Det här bör vi i Sverige vara ödmjuka inför och det är viktigt att människor här får verklig möjlighet att välja mellan olika inriktningar, säger tidningen Hälsas chefredaktör Maria Torshall. Hon talar delvis utifrån egna erfarenheter. …

LÄS MER

Vad som ger hälsa är olika för olika människor. Sättet att se på hälsa och sjukvård varierar också mycket mellan olika länder. Det här bör vi i Sverige vara ödmjuka inför och det är viktigt att människor här får verklig möjlighet att välja mellan olika inriktningar, säger tidningen Hälsas chefredaktör Maria Torshall. Hon talar delvis utifrån egna erfarenheter.

Maria Torshall har alltid arbetat som journalist och med det följer ett sinne för kritiskt tänkande. I Marias fall kombinerat med en stor portion positivt tänkande. Hon började tidigt arbeta som journalist på regionala dagstidningar, bland andra Norra Skåne och Barometern. Så småningom fick hon jobb som nyhetsreporter på Aftonbladet, där hon också skrev en bilaga för unga, och senare startade Maria bilagan Aftonbladet Resa.

Maria har länge haft ett privat intresse för hälsa och hennes första journalistiska insats på området var ett reportage för Aftonbladet om amalgamskador, som gav enorm respons.

– Då började mitt yrkesmässiga intresse för hälsa att växa. Jag såg vilken sprängkraft som låg i detta och jag började också inse att vi i Sverige inte alltid ligger i framkant på det här området.

Egna erfarenheter från olika länder gav bredare insikter

Maria bodde några år under 90-talet i England och kom där i kontakt med alternativa och kompletterande sätt att tänka kring hälsa. Exempelvis fick hon via en osteopat och en homeopat hjälp med ett tidigare ryggproblem som hon då så småningom blev av med.

– Jag vet inte vad jag ska tro om den homeopatiska behandlingen jag fick, men den fungerade för mig. Senare var det också efter en homeopatisk kur som mitt första barn blev av med luftvägsinfektionen falsk krupp. Detta efter att vi hade försökt med flera andra behandlingar, inklusive steroidbehandling på sjukhus.

Marias dotter var de första åren mycket känslig för infektioner och drog på sig allt möjligt i den vägen. Maria sätter det i samband med att hon själv behandlades med penicillin medan hon ammade, detta på grund av en komplikation under förlossningen. Dottern fick på så sätt inte ett bra immunförsvar från start, menar hon.

– Penicillin är ibland nödvändigt, men man ska ta till det bara när det verkligen behövs. Vid den här tiden började ett mer kritiskt tänkande växa i mig. Exempelvis undvek jag att alltid använda paracetamol och liknande vid värk.

Maria och familjen bodde också ett par år i Hong Kong, och även där kom hon i kontakt med andra sätt att se på hälsa och sjukvård. Det blev allt klarare för henne att det inte bara finns ett sätt att se på detta. Exempelvis när dottern vårdades för lunginflammation på sjukhus lärde sig Maria att behandla feber med svalkande bad istället för smärt- och feberlindrande läkemedel, och det har hon fortsatt med sedan dess.

Med erfarenheter som småbarnsförälder från England och Hong Kong, men med rötterna i Sverige, kunde hon också konstatera att även barnvaccinationsprogrammen ser olika ut. Samtidigt gav man i respektive land intryck av att det egna programmet var det enda rätta. Men alla tre kunde ju knappast ha helt rätt, menar Maria.

Det är inte minst alla de här erfarenheterna kring hälsa och sjukvård från olika länder som bidragit till att Maria lyft blicken i hälsofrågor, tagit intryck från integrativ medicin och även blivit mer kritisk.

– När jag såg att det är så olika i olika länder så fick jag ju gå till mig själv och fråga vad som är rimligt för mig. Och det måste jag då basera på research. Därför har jag också läst otroligt mycket om hälsofrågor.

– Jag har fått en ödmjukhet inför att det finns väldigt mycket kunskap där ute. Även vetenskapen måste vara nyfiken, man får aldrig stänga dörren. Vi vet inte allt. Jag är för vetenskap och forskning, men den måste kopplas till en öppenhet. Vi måste även förstå att det finns enorma vinstintressen som vi bör förhålla oss kritiska till. Vi ska vara kritiska till kvacksalvare, men också kritiska åt andra hållet, mot forskning som finansieras av den vinstdrivande läkemedelsindustrin.

Våra olikheter kräver mer valfrihet i vården

När man pratar med chefredaktören för tidningen Hälsa måste man ju bara fråga: Vad är hälsa för dig?

– Hälsa är inte frånvaro av sjukdom, utan närvaro av friskhet. Att man känner att man mår bra. Det som är hälsa för dig behöver inte vara hälsa för mig. Därför tror jag inte på att man ska ha en alltför strikt syn på hälsa. Man kan ge råd och inspirera, men inte sätta upp strikta regler för hur andra ska leva sina liv.

Den här lite öppna hållningen till hälsa hänger också ihop med Marias intresse för integrativ medicin, dvs olika väl beprövade metoder som kompletterar den vanliga sjukvården. Hon är inte nöjd med hur Sverige som land förhåller sig till integrativ medicin. Här påminner Maria om att Sverige har undertecknat Världshälsoorganisationens (WHO) strategi och rekommendationer om att vi ska titta närmare på komplementära metoder. Nu har regeringen tillsatt en utredning som delvis har med det att göra och som hon hoppas ska leda till något gott.

Maria har bland annat skrivit om och dragit en lans för Vidarkliniken, eller snarare den typ av integrativ vård som ges där.

– Jag anser att vi behöver flera sådana alternativ i sjukvården och Vidarkliniken är det enda integrativa sjukhuset i Norden. Det behövs mer valfrihet. Man måste respektera att vi människor har olika preferenser, att vi reagerar olika på de behandlingar vi får och att vi upplever hälsa på olika sätt. Patienternas valfrihet är inget värd om det inte finns verkliga valmöjligheter. Det blir lite som ha demokrati i en enpartistat.

Mat och hälsa viktigt område

Med 76 år på nacken är Hälsa Sveriges äldsta hälsotidning. De flesta läsare är kvinnor, ofta 35+. Maria kan konstatera att det allmänna intresset för hälsa är stort och att det idag kryper ner i åldrarna. Framförallt menar hon att kunskaperna har ökat. Hon älskar att ha läsarkontakter (vilket inte alla chefredaktörer inom media gör). Bland annat därför att det hos läsarna finns oändligt mycket intressanta historier och erfarenheter att skriva om.

Mat och hälsa är ett stort område för tidningen. Här håller sig Hälsa till en lakto-ovo-vegetarisk linje, dvs vegetarisk inklusive mjölk och ägg. Privat älskar Maria att laga mat och i familjen har sonen tydligen tagit intryck och blivit kock. När det gäller mattrender ser hon exempelvis ett ökat intresse för raw food, särskilt sommartid. Det blir också alltmer uppmärksamhet och medvetenhet kring att dra ner på socker.

– Maten är främsta bränslet för kroppen och det är klart att vad vi stoppar i oss påverkar hälsan och hur vi mår. Själv är jag numera vegetarian till vardags men äter fisk då och då, och samtidigt något av en gottgris. Choklad är min stora svaghet. Får jag välja ska maten vara ekologisk, närodlad och lagad från grunden. Det finns mycket som är enkelt att laga och vi behöver rent allmänt lära oss att maten måste få ta tid.

Ur samhällssynpunkt tycker Maria att det är mycket viktigt att barnen får bra mat i skolan och att de lär sig laga mat både där och hemma. Det är också viktigt att patienter i sjukvården och människor på andra institutioner får bra mat. Här tror Maria att det bland annat behövs betydligt mer utbildning i näringslära och kost för läkare.

Text: Red/Staffan Nilsson
8 maj, 2017

Göran Rosenberg om jakten på det evidensbaserade livet

Göran Rosenberg, författare och journalist, med mångsidig yrkeserfarenhet från press, radio och TV, gästbloggar på temat "Vad kan bevisas?" med en text han skrev i en kolumn för DN den 24 juli 2009. …

LÄS MER

Göran Rosenberg, författare och journalist, med mångsidig yrkeserfarenhet från press, radio och TV, gästbloggar på temat ”Vad kan bevisas?” med en text han skrev i en kolumn för DN den 24 juli 2009:

En bevisligen verkningsfull medicin är sockerpiller eller placebo. Studie efter studie visar att sjuka människor som får placebo blir friskare jämfört med sjuka människor som inte får någon behandling alls eller, än värre, blir illa behandlade. Placebo må vara kemiskt verkningslöst men den medicinska effekten är verklig och brukar definieras som resultatet av ett samspel mellan läkare och patient där patienten tror på läkaren och därmed på behandlingen. Så definierad är placeboeffekten dokumenterad på så vitt skilda sjukdomstillstånd som diabetes, högt blodtryck, magsår och streptokockinfektioner (placebo kan förstärka effekten av penicillinbehandling). Exakt hur placeboeffekten fungerar och varför vet vi inte, bara att den kan vara lika medicinskt påtaglig som effekten av behandlingar om vilka vi ganska väl vet hur de fungerar och varför.

Slutsatsen är naturligtvis inte att vi lika gärna kan ordinera sockerpiller som riktiga läkemedel, bara att det finns behandlingar där sambandet mellan orsak och verkan inte så lätt låter sig prövas och fastställas, där den medicinska verkan till viss del är resultatet av det specifika, icke allmängiltiga, sambandet mellan en viss läkare och en viss patient i en viss behandlingssituation.

Sökandet efter just allmängiltiga samband är annars en viktig drivkraft inom vetenskapen. Vetenskap är en kunskapsmetod för att genom studier av det specifika nå fram till det allmängiltiga. Vetenskap är konsten att formulera frågor och problem på vilka det är möjligt att finna allmängiltiga (generaliserbara) svar och lösningar. Ju fler specifika och svårkontrollerade omständigheter som påverkar en fråga (exempelvis omständigheterna kring placeboeffektens uppkomst), desto svårare att hitta ett allmängiltigt svar. Till vetenskapens metod hör därför att avgränsa frågorna och problemen, utesluta svårberäkneliga faktorer och omständigheter, reducera den verklighet som ska utforskas till vad som krävs för att allmängiltiga samband ska vara möjliga att upptäcka och formulera.

Det betyder naturligtvis att det finns frågor som inte kan besvaras särskilt väl av vetenskapen. De är helt enkelt alltför bundna till specifika situationer, omständigheter, människor, relationer, eller tills vidare alltför komplicerade, med alltför många och svårberäkneliga faktorer inblandade för att allmängiltiga samband mellan orsak och verkan ska vara möjliga att etablera.

Det hindrar inte att vi på område efter område har börjat kräva vetenskapligt grundade svar också på frågor som inte nödvändigtvis har några. Eller i varje fall på frågor där svaren tidigare ansågs vara så pass beroende av skiftande specifika omständigheter att de inte gick att upphöja till allmängiltiga sanningar.

Av allt fler verksamheter i samhället krävs i alla händelser idag att de ska vara evidensbaserade, vilket betyder att det ska finnas ett vetenskapligt fastställt samband mellan orsak och verkan, insats och resultat, vilket betyder att verksamheter där sådana samband inte kan fastställas riskerar att dömas ut som onödiga, oseriösa, rentav farliga, i alla händelser ineffektiva och därmed oekonomiska.

På medicinens område har evidensbasering (EBM) på bara något årtionde blivit en officiellt påbjuden överideologi som kommit att genomsyra riktlinjerna, rutinerna och värderingarna inom snart sagt hela sjukvården. Det är inte bara läkemedlen och behandlingarna som numera måste vara evidensbaserade utan också omvårdnaden och rehabiliteringen. Alla insatser inom sjukvården måste i princip vara evidensbaserade. Finns det insatser vars effekter inte så lätt går att generalisera och därmed inte heller evidensbasera, är steget inte långt till uppfattningen att det rör sig om insatser av ett sämre slag. Detta är vad som nyligen har drabbat den psykodynamiska terapin (psykoanalysen), som av Socialstyrelsen har utdömts och nedvärderats till förmån för den kognitiva beteendeterapin (KBT) med bland annat argumentet att den senare är mera evidensbaserad än den förra.

Kravet på evidensbasering är vad som nu också hotar den antroposofiska medicinen, vars verkan sägs bygga på ett samspel mellan mediciner, terapier och patientens egna resurser – med så vitt man kan se goda resultat, eller åtminstone nöjda patienter. Den specifika verkan av just medicinerna (till stor del homeopatiska preparat) är därmed svår att evidensbasera eftersom den sägs vara beroende av behandlingen som helhet (lite som placebo), vilket i sin tur innebär att medicinerna lär komma att förbjudas från årsskiftet (Enl. regeringsbeslut 30 juni 2016 skapades en femårig övergångsperiod under vilken de antroposofiska läkemedlen ska kunna registreras i den svenska läkemedelslagen, red. anm.) och därmed de hittillsvarande behandlingsformerna inom den antroposofiska medicinen.

För en tid sedan noterade jag att regeringen också vill evidensbasera socialpolitiken (”en bevisat effektiv politik på det socialpolitiska området”). För en tid sedan noterade jag att det numera finns evidensbaserad potträning för barn. Häromdagen noterade jag att musikterapin för cancerpatienterna vid Radiumhemmet ska läggas ner, förmodligen i brist på evidensbasering. Vad jag över tiden noterar är framväxten av en ny utopi; evidensbaseringen av livet självt.

Beprövad erfarenhet är en annan metod för att skilja det som fungerar från det som inte gör det.
Beprövad erfarenhet säger mig att det mesta i livet inte går att evidensbasera.

Text: Göran Rosenberg
Författare och journalist
6 maj, 2017

Podcast om hälsa från olika perspektiv

Vi har tidigare berättat om att tidningen Hälsa vill öka kunskaperna om integrativ medicin och därför har startat podcasten Uppdrag Hälsa. Chefredaktör Maria Torshall och Annika Dopping samtalar där med olika erfarna personer från hälso- och sjukvården. I skrivande stund har totalt 6 avsnitt kommit. Här nedan berättar vi lite kort om vad respektive avsnitt hittills har handlat om. …

LÄS MER

Vi har tidigare berättat om att tidningen Hälsa vill öka kunskaperna om integrativ medicin och därför har startat podcasten Uppdrag Hälsa. Chefredaktör Maria Torshall och Annika Dopping samtalar där med olika erfarna personer från hälso- och sjukvården. I skrivande stund har totalt 6 avsnitt kommit. Här nedan berättar vi lite kort om vad respektive avsnitt hittills har handlat om.

  • Avsnitt 1, Har Nobelpriset ett pris? Läkaren och forskaren Ralf Sundberg gästade podden. Han har skrivit boken Forskningsfusket och nu uppdaterat den med ett kapitel om Macchiarini-skandalen. Han berättar mer om det här.
  • Avsnitt 2, Akupunktör – vad kan den som sticker nålen i dig? Hanna Angerud från akupunktörsförbundet är på plats och berättar om skillnaderna mellan olika typer av akupunktur – den som svensk skolmedicin erbjuder och den traditionella kinesiska varianten med tusentals år på nacken.
  • Avsnitt 3, Vad är hälsa? Ursula Flatters är allmänläkare, utbildningschef och medicinsk chef på Vidarkliniken. Hon berättar om vad antroposofisk medicin egentligen är, hälsa och att vara frisk.
  • Avsnitt 4, Lite skit rensar magen? Peter Rotschild är koncernchef på Bio Gaia. Han pratar här om goda bakterier, probiotika och hur de kan hjälpa vårt immunförsvar och vår hälsa. Han berättar också om hur vår moderna livsstil har tagit död på viktiga bakterier.
  • Avsnitt 5, Med fokus på det friska. Eva Forsberg-Schinkler är expert på Ayurveda. Här lär hon oss allt vi behöver veta!
  • Avsnitt 6, Varför välja när vi kan få både och? Än en gång gästas podden av läkaren och forskaren Ralf Sundberg. Han pratar om skolmedicin, alternativ medicin och komplementär medicin. Han berättar om varför vi behöver integrativ medicin men har också lite tankar om vår svenska fika!

Här hittar du podden. Trevlig lyssning!

5 maj, 2017

Patienten ska få ökat inflytande över sin vård

Regeringen har påbörjat en utredning som har till syfte att öka patienters inflytande och säkerhet i vården men också att öka kontakterna mellan den etablerade och icke-etablerade vården. Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, kommer att genomföra utredningen, som ska vara klar under våren 2019. …

LÄS MER

Regeringen har påbörjat en utredning som har till syfte att öka patienters inflytande och säkerhet i vården men också att öka kontakterna mellan den etablerade och icke-etablerade vården. Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, kommer att genomföra utredningen, som ska vara klar under våren 2019.

Tanken bakom utredningen är alltså bland annat att patientens rätt att själv välja vård- och behandlingsformer måste respekteras i största möjliga utsträckning. Men också att den samtidigt måste vägas mot intresset av att upprätthålla patientsäkerheten. För att patienten ska kunna göra ett välövervägt val måste det gå att få information om behandlingsmetoder även utanför den etablerade sjukvården – alternativ, komplementär och integrativ medicin – även om den inte finansieras av skattepengar.

Kjell Asplund har en bakgrund som bl a överdirektör för Socialstyrelsen, professor i medicin vid Umeå universitet och forskare inom diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Sedan 2012 är han alltså ordförande för Statens medicinsk-etiska råd. Han får här i uppdrag att bland annat kartlägga aktuella forskningsresultat och vilken forskning som bedrivs om behandlingsmetoder utanför den etablerade sjukvården. Han ska också undersöka vilka utvärderingsmetoder som används för dessa behandlingar. Metoder som används vid vård utanför den etablerade vården kan i framtiden bli en värdefull del av den etablerade vården. Den utvecklingen skulle gynnas om man skapade bättre möjligheter till kontakter mellan människor inom de olika vårdformerna. Det skulle också förstärka säkerheten för patienten.