Foto: Erik Olsson
14 april, 2017

Södertälje slopar fjädrarna i påskdekorationen

I år har Södertälje kommun valt att inte använda fjädrar i sitt påskträd, eftersom de symboliserar massuppfödning och en ohållbar industri. I stället väljer man tovade och handgjorda ullägg.

Anna-Karin Hughes Cambry är landskapsarkitekt och projektledare för kommunens årliga projekt. Hon berättar att det var Djurens Rätt som fick upp kommunens ögon för det här.
– Tack vare Djurens Rätts arbete med att uppmärksamma djurs förhållanden och hur de behandlas, har vi beslutat oss för att fjädrar inte är något vi ska fortsätta använda som dekoration i offentlig miljö. De symboliserar massuppfödning med allt vad detta innebär och är en ohållbar industri. Det vill vi inte stötta och identifiera oss med.

De fjädrar som fortfarande finns i årets träd är inköpta för två år sedan och kommunen vill inte slänga bort dem då de är köpta för kommunala medel. I stället för att köpa nya fjädrar använder man nu tovade ägg av ull.
– Tack vare hjälp från en garnbutik i Järna fann jag Anna Gran (som är en del av redaktionen här på Ytterjärna Forum, reds anm), som tillsammans med mig kom fram till formen och storleken på äggen de kunde tillverka på dagligverksamheten i Mölnbo, säger Anna-Karin Hughes Cambry.

 

Foto: Erik Olsson

I år testar kommunen de handgjorda äggen i liten skala för att se hur resultatet blir i björken och hur väl de håller. Men förhoppningen är att kunna vidareutveckla dekorationerna kommande år. Anna-Karin avslutar:
– De tovade ulläggen känns extra fina att ha i björken. De är vackra, handgjorda konstverk, närproducerade och vi vet att ullen kommer från får som har det gott och betar på gårdar i Sörmland. De känns dessutom symboliska för Södertälje kommun i och med vårt arbete med att utvecklas till en hållbar kommun på flera olika sätt.

Vi på redaktionen vill passa på att önska alla en glad påsk!