18 november, 2016

Ökade krav på hållbarhet i storbankerna – men mycket återstår

Ekobanken får näst intill högsta möjliga betyg och toppar årets granskning från Fair Finance Guide, som undersöker vilka hållbarhetskrav bankerna ställer när de investerar och lånar ut pengar. Flera storbanker i Sverige har tydligt förbättrat sina genomsnittsbetyg för de 13 hållbarhetsområden som granskas, men når ändå bara omkring halvvägs till toppbetyg.

Ekobanken fick full pott, dvs 100%, på samtliga betygsatta hållbarhetsområden utom ett där man nådde 93%, vilket gav ett genomsnittsbetyg på 99%. På andra plats i granskningen av svenska banker hamnade JAK Medlemsbank med 91%. Bäst genomsnittsbetyg bland storbankerna fick SEB med 59%, medan Danske Bank hamnade på sista plats med 28%. Det tycks överlag återstå en hel del att göra för att åstadkomma en hållbar svensk finanssektor.

– Det är viktigt att bankerna preciserar sina hållbarhetskrav för att arbetet ska kunna följas upp och fungera i verkligheten. Våra granskningar visar ofta på brister i implementeringen, så här har bankerna en hel del kvar att göra, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter, som är en av organisationerna bakom granskningen i Sverige.

Ur 2016 års granskning av svenska bankers riktlinjer för hållbarhet, Fair Finance Guide Sverige.

Glädjande är att flera stora banker sedan förra året har förbättrat sina hållbarhetsbetyg ganska mycket. Det beror enligt Fair Finance Guide på att man förtydligat och tagit fram nya riktlinjer för utlåningen. Hos alla utom Danske Bank finns exempelvis ställningstaganden mot investering och finansiering av kol och man har börjat redovisa fonders klimatavtryck.

– Det är bra att bankerna tar hållbarhet på större allvar, det här blir en allt viktigare fråga för kunderna och det börjar ge avtryck, säger Jakob König.

På Ekobanken är man glada åt att de flesta stora banker i Sverige förbättrar sig när det gäller hållbarhetskrav. Ett av Ekobankens mål är att vara med och påverka hela banksektorn i hållbar riktning och man vill här vara ett gott exempel att jämföra med.

– Vi har visserligen inte lika komplex verksamhet som storbankerna, men att utforma en bra hållbarhetspolicy, ta avstånd från sådant som inte är bra och sedan verkligen följa detta borde egentligen alla kunna göra. Det bör vara en del av verksamheten så att banker inte bara reagerar först när en oetisk finansiering blir uppmärksammad, säger Ekobankens vd Annika Laurén.

– Att affärsbankerna har förbättrat sig enligt Fair Finance Guide är fantastiskt bra. Det blåser en vind nu över hela Europa och andra delar av världen där konsumenterna går före placerarna när det gäller medvetenhet om hållbarhet.

Enligt Annika växer de värderingsbaserade, sociala bankerna i världen så det knakar. Man får mängder av nya kunder och allt fler sådana banker ansluter sig till organisationen Global Alliance for Banking on Values.

– Något som förenar alla de här bankerna är transparens, vilket är väldigt viktig för att åstadkomma hållbarhet. Vi visar öppet vad inlånade pengar används till och det skapar förtroende hos kunderna och en vetskap hos spararna om att deras pengar bidrar till en bättre värld.

Fair Finance Guide är ett internationellt initiativ för att öka insynen i hur hållbart bankerna investerar. Man granskar bankernas riktlinjer utifrån de internationella konventionerna och standarderna inom hållbarhet och socialt ansvar och mäter hur väl bankerna följer dessa principer. På Fair Finance Guides webbplats kan man som konsument enkelt jämföra bankernas resultat, mejla sin bank och berätta vad man tycker samt få vägledning för att byta till en mer hållbar bank.

Text: Red / Staffan Nilsson