8 juni, 2018

Naturskyddsföreningen vill skapa världens bi-vänligaste land

Vi har tidigare skrivit en del om vikten av en gynnsam miljö för pollinering och att stora utmaningar väntar. Bin är viktiga för pollinering av de grönsaker, frukt och bär vi äter. Men idag är de hotade. För att hjälpa bina på traven har Naturskyddsföreningen startat initiativet ”Bli bi-vänlig”!

Anledningarna till att bina är hotade är bland annat kemiska bekämpningsmedel, bostadsbrist och matbrist. I framtiden kan det här komma att ge stora konsekvenser. Därför jobbar Naturskyddsföreningen med att bygga vildbihotell, få fler blomsterängar samt försöka påverka makthavare så att de ser vikten av en ekologisk politik.

Nu vill de involvera allmänheten i sitt projekt och uppmanar alla som har möjligheten att sätta upp egna vildbihotell och rapportera detta. Det finns färdiga att köpa eller så bygger man ett eget. En tredjedel av de 270 vilda bi-arter som lever i Sverige är rödlistade och hotade eller minskar kraftigt, enligt Naturskyddsföreningens hemsida. Att bygga ett vildbihotell är enkelt och det kräver inget underhåll när det väl är uppe men kan, trots den lilla ansträngningen, rädda våra bin. Och därmed vår mat.

Vi vill lyfta det här initiativet eftersom vi ser att många bäckar små kan göra stor skillnad. Här hittar du tydlig information om hur du bygger ett vildbihotell, var du bör placera det och hur det funkar.