1 december, 2017

Havet om natten – en magisk plats

Havets krafter har alltid fascinerat och skrämt mänskligheten på samma gång. De flesta kan nog se det framför sig om de sluter ögonen men vad händer egentligen där på natten? I en inspirerande artikel skriver BBC Earth om olika spännande fenomen som äger rum just då. Här ger vi några exempel:

Självlysande vatten

Den som inte har sett det magiska naturfenomenet bioluminiscens borde omedelbart bildgoogla. Det är som ett elektriskt blått ljus på vattnet som orsakas av planktoniska organismer. Det finns kända bioluminiscerande vikar i Puerto Rico och Jamaica där det här fenomenet går att iaktta.

Ibland blommar dessa planktoinska organismer med en rödbrun färg. Blomningen brukar kallas för röda tidvatten och är ibland giftiga. Ett ännu ovanligare fenomen än bioluminiscens är mjölkiga hav där glödande vatten sträcker sig så långt ögat kan se. Det har dock bara iakttagits några hundra gånger sedan 1915, främst runt nordvästra Indiska oceanen och nära Java i Indonesien.

Djur som lyser i mörkret

Det finns gott om självlysande fiskar och andra organismer i havet. Anledningen är naturliga kemiska reaktioner. Nere i det djupa havet är de flesta arter faktiskt bioluminiscenta. Där är deras ljus den främsta ljuskällan. I grundare vatten visar de flesta bioluminiscenta fiskarna sitt ljus nattetid och blir så kallade ”ficklampsfiskar”. De använder ljuset för att jaga efter mat, kamouflera sig, försvara sig och kommunicera. Det finns till exempel en fisksort som sitter ihop med lysande bakterier – bakterien lever på fiskens undersida. På natten kontrollerar det här teamet ljusets intensitet för att matcha månens ljus. På så sätt kan de reducera sin silhuett och kamouflera sig själva från rovdjur!

Konstiga djur som gömmer sig på dagen

Alla möjliga underliga kreatur rör sig mot havets yta för att äta under natten. Dagtid rör sig dessa arter på havets djup. Det är faktiskt en extremt vanlig tendens med den här typen av migration i havet – havsdjur som simmar till ytan i skymningen och rör sig nedåt igen vid gryningen. ”The jumbo squid”, jumbobläckfisken, är en av de mycket iögonfallande arter som beter sig såhär. De livnär sig på lysande fiskar och följer dessa. De lysande fiskarna följer i sin tur zooplankton. Eftersom zooplankton är beroende av så många havsdjur så följer resten av livsmedelskedjan i havet efter dem. Jumbobläckfisken är uppseendeväckande på många sätt. Bl a kan den byta färg och blir röd när den är upprörd – därav smeknamnet ”röda djävulen”. De kan bli 1,5 meter och är väldigt aggressiva. De fångar sitt byte med starka tentakler och suger och river i det med sin kraftiga näbb. Genom att vara mest aktiva på natten i havets ytligare delar undviker de sina värsta fiender – hajar och svärdfiskar – som jagar i de områdena.

Läs hela den fascinerande artikeln här!