Läkeeurytmi
1 februari, 2016

Undersökning visar på positiv effekt av läkeeurytmi

”Ryttaren och hästen” är ett utforskande arbete där man försökt kartlägga rörelseövningars eventuella positiva inverkan på barn med neuropsykiatriska diagnoser. I arbetet har man specifikt fokuserat på rörelser utförda enligt det som kallas läkeeurytmi, en form av rörelsekonst särskilt utvecklad för att verka läkande.

– Rörelse är vårt första språk, vi formas och blir till genom rörelse och fortsätter att utvecklas genom rörelse, förklarar Maria Keller Birnbaum som har en master i pedagogik.

Vad är det egentligen som gör att rörelserna kan verka stödjande?

– Det har visat sig att barn med funktionsnedsättningar av neuropsykiatrisk art, som till exempel ADHD, dyslexi och autism också visar på nedsättningar i hur de rör sig och förhåller sig till olika kropps- och rumsdimensioner. Då kan olika medvetna rörelseövningar vara en hjälp för barnet att kunna hantera och övervinna sina svårigheter. Det kan till exempel ge barnet möjlighet att öka sitt fokus, sin närvaro och sin kommunikationsförmåga.

Positivt resultat

Efter att de medverkande barnen genomgått behandling med läkeeurytmi visade samtliga på minskade symptom inom sina problemområden. De uttryckte dessutom själva att de nu kunde hantera sina svårigheter bättre, vilket kan tyda på att barns rörelse-, emotionella- och kognitiva utveckling hänger ihop.

– Arbetet vill vara ett bidrag till teoriutveckling vad gäller förståelse av rörelsens betydelse för lärandet.  Det har varit viktigt för mig att sammanföra kunskaper från neurofysiologisk psykologi och antroposofi, områden som annars knappast möts, men som med barnet i fokus faktiskt kan bekräfta varandra.

Maria Birnbaum hoppas att hennes arbete kan inspirera till mer forskning kring ämnet. Hennes undersökning är fristående och går att ta del av genom att kontakta maria.birnbaum@outlook.com.


Foto: Pexels.se