Från Vidarklinikens medicinalträdgård. Foto: Erik Olsson.
13 januari, 2016

Reflektion och praktiska tips ska ge bättre egenvård

Det finns ofta stora möjligheter att vårda sig själv och lindra besvär utan att bli alltför beroende av läkemedel. Det här handlar om viktiga kunskaper och klokheter som idag delvis har glömts bort. Nu startar Vidarkliniken en serie öppna föreläsningar och praktiska workshops kring en rad vanliga besvär, sjukdomar och frågeställningar. Några temaområden som tas upp är stress och ångest, smärta, läkning, maten vi äter och vård av barn.

– Vi vill bidra till en bättre egenvårdskultur och göra det på ett sätt som både ger människor fördjupade reflektioner kring hälsa och konkreta tips om vad man själv kan göra. Det blir inte så teoretiskt som patientutbildningar annars ofta är, utan är mer inriktat på dialog, hur människor själva upplever besvär och hur man kan hantera det, berättar Ursula Flatters, som bland annat ansvarar för Vidarklinikens utbildningsenhet.

Hon anser att det här är mycket viktigt både för den enskilda människan och ur samhällssynpunkt. Inte minst mot bakgrund av den ökande läkemedelsanvändning som kan konstateras inom områden och i situationer där det kanske inte är nödvändigt. För stor läkemedelsanvändning har ett pris, som många gånger kan undvikas om man har lite mer kompetens att ta hand om sig själv.

Ursula Flatters tycker också att man bör vidga synen på egenvård och hälsa till att omfatta hur man lever. Hon kallar det helst livsföring, som är vidare än traditionella livsstilsfrågor som träning och kost. Det kan exempelvis handla om prioriteringar man själv gör i livet och även existentiella aspekter kring meningsfrågor, smärta, skuld med mera. Det här återspeglar sig i föreläsnings- och workshopserien. Hon vill också bidra till att bryta människors isolering när det gäller hälsoproblem.

– Det är ganska uppenbart att människor numera i hög grad är hänvisade till sig själva för att skapa sin egen stabilitet och att många känner sig ensamma kring sina besvär och sjukdomar. Vi behöver främja samtalen om de här mycket vanliga upplevelserna som människor har idag. Överlag behöver vi en kultur som reflekterar lite mer över livet och hur man kan balansera olika livssituationer. Blir vi bättre på egenvård och på att samtala och reflektera kring sådana här frågor kan vi undvika många situationer där människor inte kan arbeta och fungera. Och allt behöver inte gå genom sjukvården, menar Ursula Flatters.

Föreläsnings- och workshopserien heter Konsten att vårda sig själv och äger rum i Stockholm nu under vintern-våren i fem helt separata tillfällen (det första redan 20 januari) som är öppna för anmälan från alla som är intresserade. Serien leds av Ursula Flatters som är specialistläkare i allmänmedicin och Anne-Ingeborg Haugholt som är sjuksköterska. Här är de fem aktuella temarubrikerna:

  • Stress, ångest och sömnbesvär – hur kan vi hantera dem?
  • Smärta – varför och vad kan man göra?
  • Maten – varför tål vi inte maten som vi äter?
  • Vård av barn – vad kan vi göra?
  • Vad är sjukdom, vad är läkning?

Mer information finns på Vidarklinikens hemsida.