Illustration: Anna Gran
1 november, 2016

Kronärtskocka – Cynara cardunculus

Doppa den i smält smör och citron och örtsalt, ha den i en pastarätt eller varför inte på en härlig pizza? Kronärtskockan är lite av ett delikat konstverk.

Kronärtskockan kom till Nordeuropa redan på 1600-talet och odlas än idag på flera håll i Sverige. Den kan få små vackra blå blommor högst upp, där det sitter ett skott. Skockan måste kokas innan man äter den, och det är hjärtat samt bladens inre delar som passar för matlagning.

Förutom dess lyxiga framtoning sägs kronärtskockan dessutom kunna lugna oroliga magar. I dess hjärta finns en liten mängd av ämnet inulin. Ny forskning visar på att inulin kan hjälpa tarmen att hålla bakteriefloran i form. Den är dessutom rik på kalium som bland annat är bra för skelettmuskulaturen.

Sedan långt tillbaka i tiden har man betraktat den som en läkande växt. Den sägs exempelvis ha en hämmande effekt på leverns produktion av kolesterol och kan därmed förebygga åderförkalkning. Här nedan delar vi med oss av ett gott recept som innehåller kronärtskocka.

Fiskfilé med kronärtskocka, bönor och citron

4 port.

600 g sejfilé, färsk eller fryst
0,5 msk olivolja
1 citron
1 burk kronärtskocksbottnar (400 g)
1 burk stora vita bönor (400 g)
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk hackad persilja

Tillbehör: Kokt potatis

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form med en halv matsked olivolja och lägg den tinade fisken i formen.
Skär bort skalet på citronen och skär citronköttet i små bitar. Låt bönorna rinna av. Dela sedan kronärtskockorna i små tårtbitar. Värm citronen, kronärtskocka och bönor i lite olja i en kastrull. Salta och peppra.
Häll sedan grönsaksblandningen över fisken och sätt in formen i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter. Strö över hackad persilja och servera med nykokt potatis.