10 mars, 2017

Flowforms – funktionella och vackra på samma gång

Ett av många unika inslag i Ytterjärna är den naturliga reningsparken. I den ingår Flowforms som bildar vattentrappor där vattnet syresätts och skapar ett konstfullt skeende. Vi har träffat Nigel Wells som driver Virbela Ateljé i Ytterjärna som formger och tillverkar Flowforms.

– Jag är skulptör och trädgårdsmästare idag, men började som byggingenjör. Jag hamnade i Järna av en slump då jag liftade hit från England i min ungdom. Jag lärde mig svenska och mötte intressanta människor och blev trädgårdsmästare i Ytterjärna, berättar han.

När Nigel kom till Järna på 70-talet väcktes hans medvetenhet kring miljön. Han lärde känna Arne Klingborg och Lars Fredlund, som hade påbörjat den naturliga reningsparken i Järna. De var i full gång men saknade syresättning till dammarna. Deras kollega, den engelska skulptören John Wilkes, hade just uppfunnit någonting som han kallade för Flowforms – små skålar som kunde syresätta vattnet i dammarna samtidigt som de skapade estetiskt tilltalande vattenkonst. Själva utformningen av skålarna gav en tydlig skvalpning och virvling av vattnet. Skålarna fogades sedan ihop till en rak eller svagt böjd trappa som vattnet strömmade nerför.

– Det var två impulser som kom ihop i och med trädgårdsparken. Den ena var Klingborgs idé om att vi kan skapa ett både funktionellt och vackert reningssystem med naturens hjälp. När vi skapar en trädgård behöver vi gödsel från kor eller andra djur. Människornas gödsel måste också ta vägen någonstans och det hamnar i vattnet. Frågan uppstod: Kan man skapa en vattenträdgård utifrån det? Den andra impulsen var kopplad till skulpturerna. John Wilkes som skulptör var väldigt intresserad av lagbundenheterna i naturen, förklarar Nigel Wells.

I många olika sammanhang

Konceptet har på senare år utvecklats från bara avloppsrening till flera olika funktionella varianter. Däribland finns till exempel matförädling, terapi men också i enbart estetiska eller pedagogiska syften. Flowforms finns i många olika länder och även på många olika platser i Sverige. Bland annat har Tullgarn slott inspirerats av trädgårdsparken i Ytterjärna då de skapat en egen vacker park. När Akalla-Husby byggdes uppförde man ett konstnärligt lekmotiv med Flowforms där.
– Det som Klingborg och Wilkes satte igång på 70-talet har anammats av många. Många inspireras av att kunna vara medskapande med naturen. Idag kallas det här tankesättet och arbetsmetoden för ecological engineering och det finns över hela världen, säger Nigel Wells.

Han förklarar att man, vid studier av vatten, ser att det vill strömma rytmiskt och svängande. Alla åar slingrar. Flowforms har lyckats fånga just det fenomenet i skålarna.
– Flowforms är lite som orgelpipor, man kan ha olika toner och sorter. Vi får också anpassa dem beroende på hur uppdraget ser ut. Får vi ett uppdrag att designa för en skola måste den ha andra förutsättningar än om vi ska göra något i en foajé. I Södertälje stadshus finns det till exempel små Flowforms i brons, som ju inte skulle passa på en lekplats.

Virbela ateljé arbetar aktivt med Flowforms och strömmande vatten i pedagogiska sammanhang. De vill få barnen att uppleva naturens former på en lekplats. Nigel berättar att de flesta vattenlekar som finns att köpa idag har raka mekaniska former, snarare än naturligt slingrande.
– Vi använder oss av de naturliga rörelseprinciperna från åar och vattendrag och översätter dem till lekplatser. Vi kallar det för strömmande vattenpedagogik. Med hjälp av det här lär sig barnen om hållbarhet, genom att kunna studera hur vatten rör sig. Och pedagogerna kan använda sig av lekplatsen och produkterna för att lära barnen om naturens funktioner.

Idag så har det bildats en internationell sammanslutning för Flowforms-designers och forskare, där flera har gått i skulpturskola hos John Wilkes.
– Vi har bildat the International Flowform Design Association, en stiftelse, Foundation For Water (UK) för forskningscentret vid Emerson College i Storbritannien, och ett internationellt bolag. På så sätt kan vi stötta och hjälpa varandra med den här ganska komplexa designen och tillverknings- och marknadsföringsprocessen.

30-årsjubileum

I år fyller Virbela Ateljé 30 år. Från början startades en stiftelse med 12 medstiftare, för att det kom så många förfrågningar om vattentrapporna. Även om verksamheten har förändrats så är målet alltid detsamma: Att utmana gängse kunskap så ekologiskt som möjligt – och att visa en helhetssyn på vatten och organisk formgivning.
– Idag arbetar vi över hela landet med tre huvudgrenar: Att bygga vattenlek, utföra skulpturala uppdrag med och utan vatten, samt med ekologiska och vackra reningsanläggningar. Det är ganska komplexa processer som kräver en bred kompetens. Vi är mellan 2-5 personer i ateljén. Vi arbetar tätt ihop med konststensgjuteriet Ta Form i Järna, som från början grundades just för att gjuta Flowforms.

När det gäller framtiden känner Nigel sig lite bekymrad. Han tillhör själv den andra generationen som ägnar sig åt Flowforms och är i pensionsålder, och det ser likadant ut på flera håll i Europa.
– Vi letar efter människor som vill ta impulsen vidare men det är inte så enkelt. Det är ett praktiskt och estetiskt mångsidigt kunnande som krävs. Vi jobbar med alltifrån att odla växter till att fixa rörmokeri och elektronik, till att skapa skulpturer i många olika material. Det är spännande och kul! avslutar Nigel Wells.

Fotograf: Erik Olsson