Biodynamiska tomater från Skilleby Trädgård
24 augusti, 2015

Smaka framtiden en vecka i Södertälje

Under en hel vecka i september omvandlas Södertälje Kommun till en enda stor hållbarhetsfest. Det är mat- och miljöveckan Smaka Framtiden som pågår 5-13 september och årets tema är jord & vatten. Som vi skrivit om tidigare här på Ytterjärna Forum så har FN utsett år 2015 till ”The International Year of the Soil” och därav valet för årets Smaka Framtiden–tema.

”Vi sätter maten i centrum just för att maten når ända in i kroppens centrum. Alla äter mat – och vi ser att maten kan vara en dörröppnare till hållbarhetsfrågor. Men vi stannar inte där utan bjuder in allt som bidrar till framtida hållbarhet. Hur vi ska bo, arbeta, färdas och hur vårt sociala liv ska fungera för att skapa balans med naturen och oss själva.” Så beskrivs mat- och miljöveckan.

Under veckan kommer du kunna gå på workshops, guidade turer, utställningar, kulturevenemang och lyssna på föredrag kring miljö och social hållbarhet. Det kommer bjudas på miljövänlig mat, ekogrönsaker, äppelmustning, vilda ätbara växter, trädgårdsloppis, grön bar, smaka framtiden-kakor, hudvård, friskvård… Men även en hel del möjligheter till studiebesök, diskussion och information kring hur du kan skapa en bättre framtid. I år är även den klassiska Skillebyholms höstmarknad en punkt i programmet.

”Samtidig som vi står inför globala utmaningar som resursbrist, klimatförändringar, ekonomisk och ekologisk instabilitet växer något nytt fram både stort som smått. Med Smaka Framtiden sätter vi fokus på de nya initiativen och engagemang för att vi ska kunna inspirera varandra ännu mer. Vi visar att vi kan och att det redan sker mycket nytt som banar väg. Vi förstärker varandras initiativ. Helt enkelt en vecka att fira det goda!”

Smaka Framtiden har uppstått som ett initiativ inom Omställning Järna och är en av många Framtidsveckor som ordnas runt om kring i landet. Om du är sugen på att starta en egen Framtidsvecka i din kommun, kan du göra det här.
Foto: Erik Olsson