29 augusti, 2017

Succé när den lokala gymnasiesärskolan och matbutiken samarbetar

I år firar Saltå By i Järna 75 år. Samtidigt firar också den lokala Icabutiken ett jubileum, nämligen 100 år. För att uppmärksamma detta har de båda verksamheterna slagit ihop sina firanden och tagit fram den gemensamma kampanjen: ”Här växer vi tillsammans”. En succé bland både särskolans elever och Icas medarbetare – och hela Järnas lokalbefolkning!

Här växer vi tillsammans är en kampanj där man vill belysa vikten av mångfald på arbetsplatser, och lyfta dem som sällan får stå i rampljuset. Kampanjen går ut på att varje tisdag under hela läsåret praktiserar en elev från Saltå Bys gymnasiesärskola i den lokala Icabutiken. Skolan har 43 elever, så det blir en tisdag per elev.

– Vi har sedan tidigare samarbetat med Ica här i Järna vad gäller praktikplatser, men i år satsade vi lite extra genom att låta alla elever få varsin Icadag, berättar Helena Just Knutsson, studie och praktiksamordnare på Saltå Bys gymnasiesärskola. Det har blivit succé!

Miranda Sälgström Holmberg är en av eleverna från Saltå Bys gymnasiesärskola som har spenderat en tisdag som praktikant bland mathyllorna i Icabutiken. Hon går i årskurs tre på gymnasiesärskolas program för Estetiska Verksamheter och drömmer om att bli keramiker.

– Det var jättekul. Jag fick bland annat fronta, det betyder att man flyttar fram produkterna på hyllorna så att de aldrig blir tomma. Ett oändlighetsjobb, skrattar Miranda och fortsätter: Jag var även på barnavdelningen, djuravdelningen, och bland kaffet och läsken. Roligast var nog att fronta läsken för då fick jag jobba tillsammans med Icabutikens chef Tomas. Han sa att det var det finaste han någonsin sett när jag hade frontat kaffet.

Anna Lindberg är butiksägare tillsammans med Tomas och var den som inledde samtalet med Saltå Bys gymnasiesärskola om samarbetet.
– Vi ville, i och med ICA 100 år, göra en fördjupad och hållbar satsning. Så vi pratade med Helena på Saltå By och kom överens om att alla elever, oavsett funktionsnedsättning, skulle få möjlighet att arbeta en dag på ICA, berättar Anna Lindberg.

Konceptet och kommunikationsmaterialet utvecklades sedan av Järna Kommunikation som bland annat tog fram en gemensam payoff: Här växer vi tillsammans.

En dag i Icabutiken

När eleverna kommer till Icabutiken klockan nio så börjar arbetsdagen med en genomgång av Daniel, en elev som tidigare gått på Saltå Bys gymnasiesärskola men som numera jobbar som trainee fyra dagar i veckan på Ica. Varje elev får en tröja där det står ”Här växer vi tillsammans” på ryggen. De får öva sig på att ta med matlåda och att lämna mobilen i skåpet medan de jobbar.

– Inställningen hos personalen på Ica är helt fantastisk. Personalen där är verkligen toppen och vi har aldrig haft några problem, berättar Helena Just Knutsson.

I entrén till Ica så har man målat upp ett stort träd där det står ”Här växer vi tillsammans”. Där gör varje elev som har genomfört sin praktikdag ett handavtryck på någon av grenarna ihop med en medarbetare från Ica. Trädet är ungefär halvfullt – projektet kommer att fortsätta även i höst och resten av året. Helst även efter det.

– Det har varit ett jättekul projekt och ett stort lyft för vår skola. Det har varit så spännande att följa eleverna, man kan se att det är någonting som händer med dem efteråt. Jag har sett många elever växa av att de märkt att de kan klara av arbetsuppgifterna i en butik. Glädjen av att växa med uppgiften är tydlig.

Har fått stor uppmärksamhet

Kampanjen har redan fått stor uppmärksamhet även om det är ett halvår kvar. Länstidningen i Södertälje har skrivit om projektet och det kommer även att vara med som en del i en kommande jubileumsbok som Ica planerar.

– Vi har kommunicerat projektet i våra sociala medier, i vårt skyltfönster och i butiken och har fått mycket positiv respons från både personal och kunder, säger Anna Lindberg. Helena Just Knutsson fyller i:
– Att folk engagerar sig, kommenterar och ger våra elever uppmärksamhet har gjort många glada. Våra ungdomar får sällan uppmärksamhet på detta sätt.

Önskar att fler vågade ta emot elever från en särskola

Helena Just Knutsson jobbar dagligen som studie och praktiksamordnare och med att hitta praktikplatser inom ramen för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Hon tycker det är synd att det tyvärr fortfarande är såpass många företag som är rädda för att ta emot elever från en särskola.

– Min största utmaning är att hitta företag som är beredda att ta emot elever på APL. Jag önskar att det var fler företag som förstod vad de kan få ut av att ta emot våra elever. Tyvärr är många rädda. Jag önskar att fler vågade prova.

Anna Lundberg, som har lång erfarenhet av att ta emot APL-praktikanter från Saltå Bys gymnasiesärskola, uppmanar andra att just våga!
– Våga prova och säg inte nej direkt. Skolan hjälper alltid till i inskolningen och finns med om det är något vi undrar över. Vi har en nära kontakt med Helena Just Knutsson från Saltå By som handleder både personal och elever.

Kampanjen kommer att fortsätta året ut, och förhoppningsvis även nästa år. Om du följer Saltå By och Ica Järna på Facebook så får du uppdateringar om vad som händer.