11 januari, 2017

Ska Storbritannien överge Europas regler om mänskliga rättigheter?

Brittiska media rapporterade nyligen att Storbritanniens premiärminister Theresa May vill att landet lämnar Europakonventionen och att planen är att prövningar av påstådda brott mot mänskliga rättigheter i landet flyttas från Europadomstolen till brittiska domstolar.

Media hänvisar till anonyma källor, men Theresa Mays kritiska syn på Europakonventionen för mänskliga rättigheter är ingen hemlighet. Redan tidigare som inrikesminister menade hon att Storbritannien bör lämna konventionen. Theresa May hävdade då att Europakonventionen begränsar den brittiska regeringens möjlighet att bekämpa brott och kontrollera invandringen.

Hon kritiserades dock från oppositionshåll. Man menade bland annat att det måste finnas en yttre källa som avgör för en regering vad mänskliga rättigheter är samt att Mays synsätt skadar Storbritanniens ställning som ett land som spelar efter reglerna och reser runt i världen och säger att vi måste följa mänskliga rättigheter. Även Amnesty kritiserade förra våren Theresa Mays förslag och menade att det är ett direkt slag mot själva arkitekturen för internationellt skydd samt att konventionen har gjort så mycket för rätten till fri press, homosexuella, kvinnor, personer med funktionsnedsättningar och andra vanliga människor i hela Europa.

Europakonventionen innehåller skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna och inbegriper de 47 medlemsländerna i Europarådet. Konventionen är en förteckning av rättigheter som alla individer som befinner sig i någon av de undertecknande länderna ska åtnjuta. Några av rättigheterna i Europakonventionen är rätten till liv och förbud mot tortyr, rätten till frihet och personlig säkerhet, rätten till rättvis rättegång, rätten till respekt för privat- och familjelivet, tanke- samvets- och religionsfrihet, yttrandefrihet, föreningsfrihet och rätten att delta i sammankomster, samt förbud mot diskriminering. Att medlemsländerna lever upp till konventionen prövas av Europadomstolen, vars utslag är juridiskt bindande. Europakonventionen är sedan 1995 svensk lag.

Storbritannien var en gång drivande vid skapandet av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och var det första landet att underteckna den 1951. Men idag vill alltså landets premiärminister lämna konventionen och enligt uppgifter tänker hon göra detta till en av huvudfrågorna inför nästa val.

Text: Red/Staffan Nilsson