28 september, 2016

Privata bolag för en grönare värld

Det multinationella franska försäkrings- och investmentbolaget AXA har börjat minska sitt engagemang i bland annat kolindustrin, eftersom det helt enkelt inte är lönsamt att vara klimatskeptiker år 2016. Den 24 augusti i år gick de också ut, tillsammans med 129 andra stora investerare, och uppmanade G20-länderna att ratificera Paris-fördraget.

När extrema väderlekar ökar i intensitet, så ökar också AXA:s utgifter till kunderna. Under 2014 betalade bolaget ut över 1 biljon euro globalt för väderrelaterade försäkringsärenden. Alltså är klimatfrågan för AXA egentligen varken ett ideologiskt eller teoretiskt problem, utan ett problem som direkt påverkar bolagets affärer.

En uppmaning från bolagen

I sin uppmaning till G20-länderna skriver 130 investerare att Paris-fördraget ger en tydlig signal till investerare att omställningen till en grönare ekonomi är oundviklig. Man menar att regeringar runtom i världen har ett ansvar att arbeta med den privata sektorn. Detta för att försäkra sig om att omställningen sker tillräckligt fort för att få till de nödvändiga investeringarna som krävs för att uppnå Paris-fördragets mål.

Bland målen i Paris-fördraget nämns att man vill hålla den genomsnittliga temperaturen på jorden under 2 grader samt att stoppa utsläppen av växthusgaser under århundradets andra hälft.

De 130 bolagen uppmanar G20-länderna att förbinda sig till Paris-fördraget redan under 2016. Man uppmanar också länderna att implementera rekommendationerna från Global Investor Statement on Climate Change, däribland att stärka stödet för förnybar energi där det behövs. Man vill också att G20-länderna bland annat ska stötta en dubblering av globala investeringar i ren energi till 2020. Hela uppmaningen finns att läsa här.

En hållbar finansmarknad?

Redan på Climate Finance Day i Paris den 22 maj 2015 höll ordföranden i AXA, Henri De Castries, ett anförande om bolagets nya klimattänk. Han förklarade att han som försäkringsman personligen blivit vittne till mänsklighetens förmåga att förändra sig:

”Det här ger mig hopp om att vi kommer lära oss av våra tidigare misstag och rikta in oss på en mer hållbar framtid, med start här idag. Resultatet kommer bli en begriplig, rättvis och ambitiös överenskommelse i december (2015, reds. Anm.). Hursomhelst har vi inget val: En tvågradig värld kan försäkras, en fyragradig värld skulle inte kunna försäkras.”

Henri De Castries menade också i sitt anförande att politikerna vid det här laget har insett att näringslivet inte längre kan betraktas som en fiende till den hållbara utvecklingen, utan snarare som en nyckel till en mer hållbar ekonomi: Att näringslivet är en del av lösningen. Som försäkrings- och investmentbolag har AXA en stor roll att spela när det gäller att börja tänka hållbart, menade De Castries. Han nämnde kolindustrin som ett av de stora hindren när det gäller att stoppa den globala uppvärmningen, och därför minskar bolaget sitt engagemang där rejält. Samtidigt satsar AXA på att en betydligt större del av investeringarna ska bli gröna sådana.

AXA säger sig ha utvecklat olika metoder för att hjälpa enskilda personer och hela städer att anpassa sig till de extrema väderlekar som är en effekt av klimatförändringarna. Det kan handla om varningssystem eller särskilda försäkringsplaner. Detta sker på olika sätt i utvecklade och mindre utvecklade länder.

Att multinationella bolag nu inser att omställningen till miljövänligare alternativ inte bara är önskvärd, utan också nödvändig, ger hopp om en möjlig förändring och att vi kan stoppa den globala uppvärmningen.