Illustration: Anna Gran
25 juli, 2017

Nyckelväxter: Rölleka

Achillea millefolium

Enligt myten använde Achilles rölleka för att läka sina sårade soldater under kriget vid Troja. Han åt den också själv för att stärka sig. Millefolium på Latin beskriver hur den ser ut, tusenbladig. De små vita blomkorgarna växer i täta flockor på en stadig och rank stängel som står kvar in på vintern. Röllekan växer på torra öppna platser och är välgörande för den plats den växer på, tålig emot värme och kyla utgjuter den aromatiska, värmande eteriska oljor vilket drar till sig tvåvingar, skalbaggar, steklar, fjärilar och bin.
I folkmun kallad blodstilla, sårläka, backhumle och Guds hand.

För människan

På mig vattnas det i munnen när jag ser den, kanske för att den också stimulerar aptiten.
Aromatisk, bitter och saltaktig. Med ett ryck får jag av blommorna i handen när jag griper om den lodräta stjälken med den andra. Bladen är goda i sallader liksom maskrosblad om våren. De bittra smakerna i maten använder vi sällan men vi behöver dem för att stödja vår ämnesomsättning. Röllekate på torkade blommor bereds med en nypa i kokande vatten, låt dra i tio minuter. Färgen är limegrön och blir gul med lite honung men röllekate dricks helst utan honung liksom te på andra bittra örter som malört och islandslav. Röllekate kan man dricka som en kur 3 gånger om dagen mellan måltiderna i två veckor. Medicinska örter skall man inte använda slentrianmässigt men med fog för att värma sig vid återkommande krasslighet och förkylningar. I Kina kände man till den redan för 4000 år sedan och på Balkan drack man röllekate mot malaria.

Rölleka verkar kramplösande och förbättrar blodcirkulationen, särskilt i livmodern, vid migrän och hemorrojder, åderbrock och hudsjukdomar har den också använts. Gnid den emot huden så håller du borta mygg, knott och flugor, skriver Pelle Holmberg i Vanliga vilda växter till mat, krydda, hälso– och kroppsvård. Allergiker skall se upp och särskilt vara försiktiga med att kombinera solljus med den färska örtens växtsaft emot huden. I Weledas husapotek finns Achillea comp som orala droppar. På Vidarkliniken har många patienter fått njuta av de varma omslagen efter maten.

Kemisterna har hittat en mängd intressanta ämnen i röllekan. Bland annat bitterämnen som stimulerar samtliga matsmältningskörtlar, så att de kan producera så mycket körtelsafter som behövs för en fullgod nedbrytning av födan. Svavel och kalium har en särskild betydelse i röllekans alldeles speciella förmåga att förmedla ljus och värmestrålar till andra organ.

För jorden

Kompostpreparaten i den biodynamiska odlingen består av 6 olika läkeväxter som representerar enskilda processer i olika organ i den levande organism som har till uppgift att tillföra jorden näring, balans och god hälsa. Så som även djur och människor är i ständigt samverkande med våra inre organ kan komposten bli en bild av vad som försiggår i det levande hos jorden. Röllekapreparatets uppgift är att utjämna de skador och utarmningar av jordar som uppstått vid ensidig drift. Den ger tillbaka gödseln möjligheten att levandegöra jorden. Den bidrar till kolinandning i jorden. Det är den enda växten i kompostpreparaten som inte kan ersättas av någon annan skriver R. Steiner i Lantbrukskursen.

Röllekan genomstrålar jorden på ett sätt som motsvarar de processer jag tycker mig uppleva som en läkekraft när jag bereder den till mig själv. Det var bara den jag ville dricka te på efter ett och ett halvt års rovdrift på livskrafterna.
De andra 5 kompostpreparaten är beredda av kamomill, brännässla, ekbark, maskros och läkevenderot.

Detta var lite kort och torrt om röllekan men egentligen skulle den föräras en lovsång!

Text: Red/Anna Gran