17 oktober, 2016

Forskning som får dig att skratta – och tänka till

Helt nyligen delades årets tio IgNobelpris ut och bland pristagarna fanns två svenskar, skriver Dagens nyheter i en artikel. IgNobelpriset belönar forskning som först får dig att skratta, sedan att tänka. Susanne Åkesson är professor vid avdelningen för evolutionär biologi vid Lunds universitet, och en av pristagarna. Hon förklarar att priset lyfter upp forskning som är oväntad och får en att tänka efter och inse att det ligger en del bakom. Priset gynnar därmed dem som är modiga och går mot strömmen.

Hon och hennes medarbetare i Ungern, Spanien och Schweiz får årets pris i fysik för att ha upptäckt ”varför vita hästar är de mest hästbromssäkra hästarna och varför sländor är dödligt attraherade av svarta gravstenar.” Det handlar om att hon och hennes medarbetare bland annat upptäckte att när solljuset reflekteras på ryggen av en mörk häst liknar det hur ljuset ser ut när det studsat mot en vattenyta. Insekter som letar efter ett vattendrag att lägga ägg i kan därför i stället landa på en mörk hästrygg. Ljus som reflekteras från vita hästar ser annorlunda ut och därför är de ljusa hästarna mer skonade från insekter som hästbromsar.

Priset i litteratur gick i år till författaren, översättaren och biologen Fredrik Sjöberg. Han har skrivit tre böcker om njutningen av att samla döda och levande flugor. Han hade samlat blomflugor på Runmarö i några år och valde att skriva om det.

Bland de övriga åtta priserna fanns till exempel ekonomipriset, som i år gick till en grupp forskare som undersökt vilken personlighet olika stenar upplevs ha. Psykologipriset gick till en grupp forskare som frågat lögnare hur ofta de ljuger, och litat på deras svar. Två personer som levt i vildmarken som get respektive som grävling, utter, hjort, räv och fågel fick priset i biologi.

Prisceremonin hålls årligen i Sanders Theater vid Harvarduniversitetet i Bosten inför 1100 åskådare som kastar pappersflygplan på varandra och på scenen. IgNobel är en ordlek som syftar på Nobelpriset och det engelska ordet ”ignoble”, som betyder inte så ädel. Det är dock fyra riktiga Nobelpristagare som delar ut priserna.