19 januari, 2017

Bonny Weaver Laurén: ”Jag trivs lika bra i ett tält i skogen som på Grand Hotel!”

Bonny Weaver Laurén är VD för Kulturforum i Järna och chef för den lilla hotell- och konferensverksamheten Ytterjärna Hotell med 34 rum, centralt belägen nära till allt som finns att se och uppleva där. Hotellet byter namn den 1 februari från Hotell Kulturhuset till Ytterjärna hotell för att därmed markera att alla är välkomna när som helst – inte bara i samband med ett besök på Kulturhuset.

– Självklart anknyter allting här till den syn på naturlig livsstil och ekologi, som råder här i området, berättar Bonny. Här finns ett kvalitetstänkande med omsorg om både människa och miljö. Vi till och med tonar ner utomhusbelysningen om natten så att månen och stjärnorna verkligen kan upplevas.

Bonny Weaver Laurén växte upp i Anchorage i Alaska, där bergen och älgarna fanns precis runt knuten. Uppväxten formade henne och gav henne en kärlek till naturen, som gör natursköna Ytterjärna till en perfekt plats att verka i.

– Min familj tillbringade mycket tid i naturen och vi brukade åka ut med en båt på havet och tälta på små öar runtomkring. Naturen i Alaska är storslagen: Den är stor, kall, rå och otroligt vacker och den bär jag alltid med mig. Men Ytterjärna tillför en annan dimension av naturen i form av det tillgängliga, vårdade och nära, säger Bonny.

Vilda djur och höga berg

Anchorage bestod då endast av fyra gator – men var på sitt sätt sofistikerat. Det fanns många extrema typer och starka viljor där. Bonny kallar dem för pionjärer. De flesta invånarna var inflyttade från andra ställen runtom i USA. Anchorage var en plats för den som ville utmana sig själv. Många höll på med extrem konst, extremsport och friluftsliv.

– Havet där är farligt men folk gav sig ut ändå. Staden är omringad av berg och vild natur. När jag växte upp såg jag ofta björnar, valrossar och älgar. Jag tror att det vilda präglar invånarna och bidrar till en sorts adrenalinkick. Mina föräldrar hittade dit genom att packa allt de ägde och åka till Alaska. De såg det som en öppen och fri plats och okänd mark. De flesta som flyttade dit längtade efter att leva fritt och i samklang med naturen, säger Bonny. I det senare kan jag känna igen många av dem som verkar här i Ytterjärna.

Målmedveten från start

Bonny växte upp som ett av nio barn och kan se att hon redan tidigt tog en ledarroll i familjen. Hon var president i sin skola och jobbade alltid extra på somrarna. Redan där föddes hennes förkärlek för turismen, då hon visade runt turisterna som besökte Anchorage.
– Jag har både praktiserat i Vita huset i Washington DC och jobbat i en fiskfabrik på en ö. Det gav mig ett brett perspektiv att växa upp i naturen. Den har alltid varit min inspiration, en påminnelse om vad som är äkta och sant, även om jag också älskar storstäder.

När Bonny så småningom blev utbytesstudent i Spanien träffade hon en kille från Sverige. Efter att de hängt ihop ett tag tänkte hon att hon kunde komma några månader till Sverige. De två månaderna har nu hunnit bli 20 år. Till en början jobbade hon i köket och serveringen på Rosendals trädgårdar – en bra plats att börja lära sig svenska på och en plats som också blev första kontakten med en antroposofiskt inspirerad verksamhet. Hennes numera ex-make, som hon träffade där, var uppvuxen i Järna och Bonny kände igen sig i medvetenheten och viljan att välja kvalitet i allt.

– Jag har jobbat med antroposofiskt inspirerade verksamheter hela min tid i Sverige. I mer än femton år jobbade jag till exempel med ekonomi i Järna och fascinerades av hur det aldrig bara handlade om siffror. Även i ekonomin fanns den holistiska synen på människan och tydliga värderingar. Det fanns namn bakom siffrorna och en omtanke om människorna bakom siffrorna.

Ett annorlunda hotell

Ytterjärna hotell präglas även det av en helhetssyn på människan, som visar sig i estetiken och omtanken. Rummens olika färgsättningar är gjorda av människor som studerat och undervisat om färgen i miljön. Frukosten är närodlad och biodynamisk och Saltå Kvarns juice finns på hotellrummen.

– Allt här handlar om helhetssynen på människan, vad vi stoppar i oss, hur vi vårdar oss själva, vilka krämer vi smörjer in oss med och vad vi ser omkring oss. Vi strävar efter kvalitet och att det ska vara så naturligt som möjligt, säger Bonny och tittar ut genom fönstret på sitt kontor.

Hotellet kan inte konkurrera med konventionella hotell med sina stora festmöjligheter, förklarar Bonny, men erbjuder någonting annat i stället. Förutom närheten till naturen kan den som åker på konferens till Ytterjärna få uppleva originella och kreativa mötesplatser. Vad sägs om att ha möte i ett vasshus nere vid Järnafjärden eller i ett växthus. Att gå Ekoleden och samtidigt planera framtiden för sin verksamhet? Många gäster väljer att prova på eurytmi, måleri, bakningskurs, meditation eller att besöka ”slow art”-projektet Skyspace.

– Vårt mål är att på olika sätt skapa utrymme för konferensgästernas egen kreativitet. Med den medvetna arkitekturen, äktheten och maten hoppas vi väcka någonting nytt hos våra besökare, säger Bonny. När omgivningen ger stöd till någonting sant mänskligt hos våra gäster, kan deras kreativitet flöda på en högre nivå.

För Bonny är det viktigt att hennes barn får växa upp i Järna och hemma äter de bara ekologisk mat. Hon vill ge sina barn tillgång till naturen så att de kan få samma breda perspektiv som hon själv fått. Men hon poängterar att det ena inte utesluter det andra.
– Jag trivs lika bra i ett tält i skogen som på Grand Hotel med ett glas champagne! säger hon och skrattar.

Visionerna inför framtiden

När jag frågar Bonny om hennes visioner inför framtiden funderar hon en stund. Blicken går åter ut genom fönstret på kontoret, mot det öppna landskapet precis utanför hotellet.
– Jag hoppas att vi hela tiden fortsätter att utveckla verksamheten och att fler hittar hit. Min vision är också att ingen lämnar platsen oberörd. Jag hoppas att de har med sig något minne av något som de sett eller upplevt och kanske fått en ny tanke i huvudet. Jag hoppas också att den här medvetenheten och holistiska synen på människan sprider sig och blir ännu mer naturlig i samhället. Fler och fler strävar åt det hållet idag. Människan har ett behov av konst, andlighet och kultur som balanspunkt till det brus som omger oss.