Illustration: Anna Gran
30 mars, 2018

Vetegräs – triticum aestivum

Artnamnet aestivum kommer av latinets aestas (sommar) och betyder ”blommar på sommaren”.

Finns väl en bättre bild för Påsken än det spirande gröna gräset? Ur fröet som fallit till marken och legat länge livlöst spirar plötsligt en grodd som sträcker sig upp emot ljuset och fyller luftrummet ovan jord med en ren, livgivande grön färg! Samtidigt, vad vi inte ser, växer rötterna än längre ned i jorden och tar upp den näring som ytterligare berikar gräset.

I människans ämnesomsättning ser vi en liknande process av död som blir till nytt liv. När maten vi äter bryts ner till oigenkännlighet kan substanser frigöra sig och tas upp av kroppen och livnära den.
Låt oss se på vetegräset och vad det kan tillföra vår kost.

Klorofyllet fyller vetegräs till 70 % och är en blodbyggare, det hjälper till med produktionen av röda blodkroppar som i sin tur ökar syreproduktionen i kroppen. Det ger oss mer ork och klarare tankar. Stärkelsen ger oss energi. Proteinet bidrar till att behålla muskelmassa. Basiska mineraler som kalcium och kalium skapar en bra PH balans i kroppen. 8 essentiella aminosyror, selen och enzymer stödjer matsmältningen. Dessutom innehåller vetegräs antioxidanter, vitaminer och spårämnen som vi behöver. Vårt immunförsvar får hjälp och kroppen renas från toxiner och dålig lukt. Blodsockernivåerna stabiliseras och hjärnans appestat stängs. Appestat är funktionen i hypotalamus som går igång när kroppen behöver mer näring och vi förblir hungriga. Vetegräs tas upp fort eftersom det behövs lite energi att ta upp näringen. Infertila kor sätter man på vetegräsdiet.

En veteåker är vackert grön att se med silvervit ton. Rågåkrar är tydligt grågröna och åkrar med korn har en guldglänsande färg. Vete har sedan 1950-talet hybridiserats som följd av marknadens vilja att föda var man med vitt bröd som tidigare var förbehållet de mer välbeställda. Gluteninnehållet har då kraftigt förändrats jämfört med äldre kulturveten.
Vete sås både på hösten och våren och används till kreatursfoder, vetemjöl, vetekross och framställning av alkohol och drivmedel.

Odla vetegräs:

Vetegräspulver finns att köpa men varför inte odla eget färskt spannmålsgräs att använda i juicepressen till din valfria dryck.

Bötlägg hela vetekorn ett dygn, skölj och strö ut över ett par cm ekologisk jord för bästa näringsupptag. Fröna kan också gro som groddar i en sil men tänk på vad jorden har att ge av mineraler och kraft.

Vattna. Täck med en tidning eller kökshandduk ett par dar tills fröna börjat gro i mörker. Vattna varje dag. Låt stå och växa i dagsljus men ej i direkt solljus.

Efter 8-10 dagar är det dags att skörda när vetegräset är 10-15 cm högt och har börjat splitta sig. Splittning innebär att ett andra grässtrå börjat växa ut ur det första. Klipp av gräset vid roten. Odlingen kan stå kvar för att växa upp på nytt.
Skördade vetegräs håller sig bra i kylskåp i ca en vecka.

Text: Red./Anna Gran