Illustration: Anna Gran
29 november, 2017

Slånbär, Prunus Spinosa

Skummande vita om våren blommar slånbären på bar kvist. Tidigt innan bladen slår ut på träd och snår. Ändå så sent mognar bären att frosten hinner nypa dem i skinnet. Först då de börjar skrumpna blir de söta och goda. Hela sommaren samlar de ljus och kraft för att fylla det klotrunda bäret med näring. Svartblå, blådaggig stenfrukt, stora pärlor på taggtråd — älskad för den saft de ger.

Artnamnet Spinosa på latin betyder torn och Prunus antyder att de är släkt med plommon i familjen rosväxter. Blommor och späda blad kan torkas till te eller läggas att dra i olja för att smörja in kroppen med, särskilt för gravida och ammande kvinnor. Rekommenderas vid utmattningstillstånd, trötthet och svaga livskrafter. Skottspetsarna ingår i Weledas medicinsortiment. Slånbärselixir finns i hälsokostbutiker. En matsked stärkande slånbärselixir då och då kan barn och vuxna behöva, särskilt under den mörka årstiden.

Halten av antioxidanter uppgår till 40 gånger högre än i vindruva! Bären kan också torkas till te eller kärnas ur och torkas och malas till pulver. Smaken på färska bär är sträv och kärv av garvsyra men den omvandlas och mildras av frosten. Finner du än några bär eller har du slånbär i frysen efter höstens strövtåg i hagmarkerna finns här ett vanligt använt saftrecept som kan kryddas om man vill med ett stycke kanel, vanilj eller stjärnanis.

Slånbärssaft

Ingredienser
2 liter mogna slånbär, frysta en gång eller frostbitna
1,5-2 liter vatten
4,5 dl strösocker per liter avrunna slånbär
Tillagning
1. Rensa bären och skölj dem. Lägg i en bunke, stor burk eller skål som kan täckas med lock, tallrik eller fat samt stor nog att rymma bär och vatten.
2. DAG 1: Koka upp vatten och häll det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt – koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
3. DAG 2: Nästa dag silar du av vattnet (saften) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (saften) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt – koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
4. DAG 3: samma igen – sila av vattnet (saften) från bären ner i en kastrull. Koka sedan upp vattnet (saften) och häll tillbaka det över slånbären. Se till att vattnet täcker slånbären helt – koka annars mer vatten. Låt stå svalna. Täck över och låt stå svalt över natten.
5. DAG 4: Sila av vattnet eller saften från bären i ex. litermått och mät upp hur mycket saft du har. Häll i en kastrull.
6. Tillsätt 4,5 dl strösocker per liter avrunnen saft. Koka upp och skumma om det behövs. Smaka av så att saften är söt som du vill ha den. Testa gärna att späda med vatten och smaka på saften.
7. Häll upp den heta saften i flaskor. En tratt eller kanna är användbart. Förslut när de är varma. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt.

Text: Red./Anna Gran