28 februari, 2018

Ingvar Kamprads biodynamiska vingård

Att Ikea-grundaren Ingvar Kamprad nyligen avled vid 91 års ålder har nog få missat. Men att han också hade en biodynamisk vingård i Provence är det kanske inte lika många som känner till.

I en artikel i Expressen uttalar sig Jannick Utard som driver gården och berättar om Kamprads engagemang och genuina intresse. Det handlade inte bara om att visa upp att han hade pengar. Kamprad köpte vingården på 90-talet och sedan 2009 är den biodynamisk.

”Fram till 2006 gick den här vingården inte speciellt bra, men då ändrade vi inriktning till ekologiskt vin och fick framgångar. 2009 tog vi ytterligare ett steg i satsningen och började göra biodynamiskt vin. Nu går det riktigt bra”, säger Jannick Utard i Expressens artikel.

Biodynamisk vintillverkning kräver omsorg och kostar mer än den traditionella tillverkningen. Den bygger på den antroposofiska tanken om att se vingården som en levande organism. Utard berättar i Expressens text:

”Vi använder till exempel kamomill för att lugna vinrankorna. /…/ Det biodynamiska jordbruket går ut på att respektera livet. Vi behandlar inte vinrankorna med kemiska produkter utan med olika växter”.